Meldte gale tall – fasit: Ned 8 prosent

Adm. direktør Kristenn Einarsson (foto: Vebjørn Rogne)

Forleggerforeningen meldte i går om «mindre nedgang enn ventet» i 2018: minus 3,3 prosent. Nå viser det seg at nedgangen er på hele 8 prosent totalt og 5,5 prosent for allmenbokmarkedet.

Salgsoversikten som Forleggerforeningen presenterte i går inneholdt feil tall for omsetningen til medlemsforlagene for sammenlikningsåret 2017. Korrigert versjon viser at nedgangen i salgstallene var større enn det foreningen rapporterte i går. Feilen skyldes en manglende korrigering i 2017-tallene for utmeldte forlag.

I læreplan-limbo

Totalt er nedgangen i medlemsforlagenes omsetning på 157 mill. kroner, eller 8 prosent. Nedgang for skole- og lærebøker har en solid andel av dette: 87,7 mill. kroner. Denne nedgangen må ses i sammenheng med at det vil komme nye læreplaner både for grunnskole og videregående skole fra høsten 2020. Dette gir redusert salg av skolebøker i 2018 og 2019, mens det forventes omsetningsøkning fra salg av læremidler i 2020 og årene etter.

Allmennmarkedet ned 5,5 prosent

I markedet for skjønnlitteratur og sakprosa er det en nedgang i salg av papirbøker på 57,6 mill. kroner eller 5,5 prosent. Etter første halvår var nedgangen for denne delen av markedet på 8,4 prosent.  Omsetningen i annet halvår 2018 er dermed høyere enn i tilsvarende periode i 2017.

Digitale utgivelser av sakprosa og skjønnlitteratur viser en nedgang på 6,4 prosent, eller 7 mill. kroner. Men: Veksten i strømmemarkedet for digitale utgivelser er ikke med i disse foreløpige tallene og vil nok mer enn kompensere for denne nedgangen.

Skjønnlitteratur i minus

Gårsdagens gledesbudskap om uventet oppgang i salget av norsk skjønnlitteratur er dermed feil. Norsk skjønnlitteratur for voksne er ikke opp 5 prosent, med ned 7,7 prosent. Salget av norsk skjønnlitteratur for barn er riktignok opp (9,3 prosent, og ikke 15,5 prosent som først meldt), og er en av kun to bokgrupper som går i pluss etter justeringen. Den rapporterte langsiktige negative trend for den oversatte skjønnlitteraturen holder fremdeles vann – dessverre.

De riktige, korrigerte bevegelsene finner du i oversikten nedenfor.

Månedsstatistikken viser tall ut fra distributør for forlag som er medlemmer i Forleggerforeningen.

 

Bokgruppene i 2018

(Omsetningsutvikling i prosent fra 2017)

Oversatt sakprosa for voksne +11,1

Norsk skjønnlitteratur for barn +9,3

Norsk sakprosa for voksne -7,3

Norsk skjønnlitteratur for voksne -7,7

Oversatt skjønnlitteratur for barn -14,0

Oversatt sakprosa for barn -15,5

Norsk sakprosa for barn -16,2

Oversatt skjønnlitteratur for voksne -22,3