Med revolusjonerende bokvalg

FRAMSNAKKING: – Mange nordmenn har nokså vage, for ikke å si feilaktige, forestillinger om den russiske revolusjonen, sier Inge S. Kristiansen, som mener Per Egil Hegge er rett mann til å rydde opp i det.

Dagens framsnakker er Inge S. Kristiansen, forlagsredaktør og fakta-orakel hos Vigmostad & Bjørke. Inge har lang fartstid fra Kunnskapsforlaget og Schibsted, hvor han i en årrekke var hovedredaktør for den gamle trofaste traveren Hvem Hva Hvor. Etter den tid har han holdt i en rekke solide sakprosa-utgivelser. I vår spalte utfordrer vi forlagsfolk til å A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. For Inges del måtte det bli sakprosa på begge punkter.

FAVORITT: Per Egil Hegge (foto: Eigil Korsager)

– To revolusjoner

– Fra Vigmostad & Bjørkes høstliste vil jeg trekke frem Per Egil Hegges bok Russland 1917. Den handler om de dramatiske omveltningene som sendte både Russlands og verdens historie i en helt ny og uforutsett retning. I mars dette året falt Romanov-dynastiet, som hadde regjert riket i over 300 år. I november gjennomførte bolsjevikene et statskupp som veltet den midlertidige regjeringen, sier Inge S. Kristiansen og utdyper: – Det er viktig å ha kunnskaper om vår historie. Mange nordmenn har nokså vage, for ikke å si feilaktige, forestillinger om den russiske revolusjonen. Det stemmer ikke, slik jeg leste i Dagbladet i høst, at det var Lenin som avsatte tsaren. Han var ikke engang i Sankt Petersburg da det skjedde. Det var ikke én, men to revolusjoner i Russland – og den siste var snarere et regelrett statskupp. Slike ting får man vite hvis man leser Hegges velskrevne og medrivende bok om det begivenhetsrike året 1917. Dessuten kan man lese om hvordan Rasputin døde, og man får vite hvem som finansierte Lenin og hans bolsjeviker: De fikk tilskudd på anslagsvis 80 millioner tyske gullmark før og etter maktovertagelsen i november 1917. Og døde Lenin av syfilis i tredje stadium?

Trekker frem Tvedt

En cliffhanger avslutningsvis fra Kristiansen der, altså. Vil du vite svaret, finnes det sikkert en bokhandel nær deg – eller et par tastetrykk unna på nettet.

Når han skal trekke fram en bok fra en konkurrent, faller valget på en av bokhøstens ferskere utgivelser:

– Fra vår konkurrent Dreyer forlags høstliste vil jeg trekke frem Terje Tvedts bok Det internasjonale gjennombruddet. Den går rett inn i den viktige debatten om den norske selvforståelsen, analyserer den velmenende elitens «humanitær-politiske» ideologi og viser hvordan denne ideologien – gjennom bistands- og innvandringspolitikken – i løpet av de siste tiårene har endret Norge dramatisk.

 

Hovedbilde: Inge S. Kristiansen (foto: Sally Sterner)