Med Hustvedt som favoritt

PeKå Englund har vært journalist i 34 år, elsker bøker og er ny publisher/sjefredaktør i Svensk Bokhandel. Og forfatter-favoritten er norsk-amerikansk.

Nå i februar har svenskenes bokbransjemagasin, Svensk Bokhandel (SvB), fått ny publisher/sjefredaktør: PeKå Englund.

– Hvem er du?

– Jeg er en 49 år gammel ganske vanlig mann, som har tilbragt de siste 34 årene som journalist – og som elsker bøker. Det er nesten så det er morsommere å lese enn å skrive.

– Hva er du mest glad i å lese?

– Siri Hustvedt er min absolutte favoritt. I blant leser jeg om Mesteren og Margarita, siden den er så bra. Ellers blander jeg, gjerne skjønnlitteratur og biografier – og krim i ferien.

– Hva har du jobbet med før du begynte på SvB?

– Nå kommer jeg fra jobb som nyhetssjef i Mittmedia. Jeg har også vært i Örebrokuriren og 16 år i Aftonbladet, i tillegg til noen år her og der i ulike aviser.

FAVORITT: Siri Hustvedt (foto: Jerry Bauer / Aschehoug)

– Har du noen koblinger til bokbransjen fra før?

– Ja, jeg har skrevet et par bøker. Det til tross for at jeg ikke skulle bli forfatter, etter som min morfar – og andre underlige personer jeg har truffet – var det. Men så skrev jeg en bok, Född på en söndag, av en ren slump. Jeg hadde ikke tenkt å utgi den, men slik ble det likevel!

– Når du ikke er på jobben: Hva gjør du da?

– Da er jeg tre minutter unna kontoret i leiligheten min sammen med sønnen min, eller jeg ser på Netflix. Av og til reiser jeg til Örebro og hestene jeg har oppdrettet der. Jeg er allergisk mot pelsdyr, men de er så morsomme å ha med å gjøre at jeg propper i meg medisin og lar det stå til!

– Hva har du tenkt å gjøre med SvB?

– Jeg har tidligere jobbet med utvikling for nettet, og det vil jeg også gjøre på SvB. Ellers vil jeg være lydhør for ideene som finnes her og hos leserne. Det er et lagarbeid og det skal bli veldig gøy å se hvordan vi sammen skal videreutvikle magasinet.

 

(Foto: Sara Mac Key / Svensk Bokhandel)