Norske USA-favoritter

Både Maja Lunde og Erling Kagge er inne på amerikansk Topp 10-liste over fjorårets beste bøker.

Det er On Point-redaksjonen i den amerikanske radiokanalen WBUR-FM som har sirklet inn de ti beste bøkene fra fjoråret. Og blant de utvalgte finner vi oppsiktsvekkende nok to norske: Maja Lundes The History of Bees (Bienes historie) og Erling Kagges Silence – In the Age of Noise (Stillhet i støyens tid. Gleden ved å stenge verden ute).

Mye oppmerksomhet

WBUR-FM har base i Boston, men On Point med Tom Ashbrook har vært en av de store podcast-vinnerne de siste årene, med et stadig voksende million-publikum over hele USA.

– Det er klart slikt er moro, sier Erling Kagge.

Klappet på skulderen fra On Point-redaksjonen er slett ikke den eneste oppmerksomheten Kagge har fått det siste året. New York Times hadde to sider om Kagge og boken. På denne siden av dammen brukte britiske Financial Times en sjelden helside på å omtale boken. Og det har ikke manglet på godord fra kritikere kloden rundt. «An extraordinarily calming book by Norwegian explorer Erling Kagge is just the tonic when things get to hectic», skrev The Irish Times. Og franske Elle: “Uten å være fordømmende, priser Erling Kagge stillheten – som har blitt det ypperste av luksus i vår tid.”

– Mer uro og ensomhet

Stillhet er nå solgt til 34 språk, og boken er til nå lansert i rund halvparten av landene som har sikret seg rettighetene. Det betyr en del reising rundt i verden for Erling Kagge.

– Støy er en aktuell problemstilling i alle deler av verden. Reiser man til en storby i Colombia, er det uendelige mengder støy. Slik sett slipper vi nok billigere unna her hjemme, sier Kagge, som skynder seg å legge til: – Boken min handler slett ikke bare om den hørbare støyen, men om alle type forstyrrelser som griper inn i hverdagen vår. Jeg ville tro at mange gründere av alle forskjellige tekniske nyvinninger og applikasjoner ønsket å skape et bedre samfunn. Slik er det ikke blitt. I stedet har vi fått mer uro, avbrytelser og mer ensomhet.

I kontakt med seg selv

Nå er det oppfølgeren Å gå – ett skritt av gangen, som skal ut i verden. Det er en bok om rutinene vi sitter fast i og mulighetene som alltid ligger der for oss alle – om det å være i kontakt med seg selv og omgivelsene, se nyanser og endringer, og hvor selve langsomheten er et poeng i seg selv. Hittil er den solgt til 13 land, og flere vil det temmelig sikkert bli. Så langt har alle de store internasjonale forlagene som utgir Stillhet også sikret seg Å gå.