McEwan på liv og død

Ian McEwan leste fra sin roman "Barneloven" under Gyldendals høstpresentasjon.

Gyldendal presenterte i dag årets høstliste. – Jeg er mektig stolt, denne dagen har jeg gledet meg lenge til, fortalte forlagsdirektør Anne Cathrine Knudsen med under åpningen av formiddagens godt besøkte seanse.

– Vi gir ut hele bredden, man skal underholdes og vi gjør det fra de fleste vinkler, fortsatte Knudsen. – Vi er her for å løfte fram forfatternes historier.

 

eva_Ian

 

I går snakket han på Litteraturhuset i Oslo til fullsatte saler, tidligere i dag leste Ian McEwan fra sin nye roman Barneloven under Gyldendals høstpresentasjon.

(På bildet: McEwan sammen med Eva Thesen).

I Barneloven møter vi Fiona Maye, velrennommert og dypt engasjert dommer for familieretten i London, og betydelige utfordringer i eget samliv. Fionas ekspertise ligger i sensitive saker knyttet til spørsmål rundt kultur og religion. Hun fatter spesielt interesse for en svært kompleks sak der en 17-årig gutts liv står i fare da foreldrene nekter ham å motta blodoverføring. Familien, som er medlemmer av Jehovas vitner, har vansker med å akseptere denne livreddende behandlingen fordi den strider mot deres tro. Utfallet av saken blir skjebnesvanger, ikke bare for gutten, men også for Fiona.

 

Salander uten Stieg

Det som ikke dreper oss av David Lagercrantz utkommer 27. august, har det allerede vært stor debatt og mye turbulens rundt. Dette er den selvstendige fjerde boka basert på Stieg Larssons univers og karakterer – men altså uten Stieg Larssons medvirkning.

Også Gyldendal forsøker seg på «en Stoner», ved å vekke liv i en gammel klassiker: Det vokser et tre i Brooklyn av Betty Smith denne høsten ut på norsk.

Grey av E. L. James kommer i september, og er enda en bok i den erotiske serien om Anastasia Steele og Christian Grey. Boka er denne gangen skrevet fra Greys perspektiv.

 

Retten til arbeid og utdannelse

Arven-etter-far

 

I kategorien sakprosa har forlaget flere store titler. Hvem drepte Brigitte Tengs? av Bjørn Olav Jahr, Svart jord av Timothy J. Snyder, og Arven etter far er blant titlene.

Laila Bokhari har skrevet en gripende bok om sin far og arven etter han. Boka, Arven etter far, handler om arbeidet hennes far gjorde for å sikre barn og kvinner rettigheter i Pakistan. – Arven etter far kan jeg ikke selge. Rettigheter, å få snakke opp som kvinne, skal også gjelde i Pakistan, sa Bokhari under presentasjonen.

 

 

Sterk fantasy-liste

På barne- og ungdomslista er det denne høsten over 40 titler, som inkluderer flere store fantasy-utgivelser.

Siri Pettersen er aktuell med tredje bok i Ravneringene-serien: Evna. Boka kommer i slutten av oktober.

Kire-2-Forbannet

 

Tonje Tornes´ oppfølger til Hulder lanseres i dag. Forbannet er den dystre og mørke fortsettelsen på fortellingen om Erik og hans mystiske venner.

Ørjan N. Karlsson og Tidsrosen er første bok i ny serie, og utkommer i begynnelsen av oktober.

For de yngre leserne er Jeff Kinney ute med ny bok: En pingles dagbok: Gode, gamle dager.