Massiv interesse for Ernaux

Annie Ernaux (Foto: Gyldendal)

Billettene til Annie Ernaux’ norgesbesøk ble revet bort. Nå flytter Litteraturhuset arrangementet slik at flere kan få med seg forfatterens aller første Norgesbesøk.

– Det er fantastisk å se interessen for en av vår tids største europeiske forfattere. Litteraturhuset vil derfor gjøre det vi kan så enda flere kan få med seg dette unike møtet, sier daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Nyheten om at franske Annie Ernaux for første gang gjester Norge og Litteraturhuset i august, ble sluppet onsdag morgen. Bare timer senere var billettene revet bort.

Flytter til Universitetet

Arrangementet som var planlagt i Litteraturhuset, blir flyttet til Universitetets aula, og dermed blir flere billetter tilgjengelig, fremgår det av pressemeldingen.

 – Den store interessen gjenspeiler både Annie Ernaux’ sentrale stemme og aktualiteten og allmenngyldigheten i temaene hun adresserer i sitt forfatterskap. I Far og En kvinne skildrer hun livet til arbeiderklassen sett gjennom livene til foreldrene sine. I En lidenskap skriver hun om kvinnelig seksualitet og lidenskap, i Hendelsen beskriver hun brutalt og smertefullt sin egne illegale abort som ung student. Et tema som dessverre fortsatt er brennende aktuelt, sier Kaluza.

Enorm påvirkningskraft i Frankrike

Ernaux har satt sitt tydelige preg på fransk samtidslitteratur i det som snart er et halvt århundre. Hennes verker har fått enorm påvirkningskraft både i Frankrike og internasjonalt, og kjente litterære stemmer som Édouard Louis, Deborah Levy og vår egen Linn Ullmann har alle pekt på Ernaux som en sentral inspirasjonskilde.

I Norge har Ernaux for alvor nådd ut til lesere de siste årene. Forfatteren har 20 utgivelser bak seg, og hun har vunnet en rekke litterære priser for sitt forfatterskap, blant annet Prix Marguerite Duras, Prix de la langue française, Prix Formentor og Strega European Prize.

Ernaux kommer til Norge 17. august, og på scenen skal hun møte Sandra Lillebø til en samtale om forfatterskapet – og om det skrivende livet.