Mantels «Ulvetid» kjempesuksess for BBC

BBC har laget tv-serie av Hilary Mantels populære romanserie om tudortidens England.

 

Den første, av i alt seks episoder, hadde premiere på BBC Two i går,og hele 3.9 millioner briter benket seg for å se første episode av «Wolf Hall». Serien vil ta for seg de to første bøkene i den svært populære triologien om Thomas Cromwell, Henrik VIIIs rådgiver.

Bøkene tar for seg tudortidens England og fokuserer altså spesielt på Henrik VIIIs slu rådgiver, Thomas Cromwell. Når kongen ønsker å gifte seg med Anne Boleyn og annullere sitt ekteskap med Katarina av Aragon støter han fra seg flere av sine betrodde rådgivere og allierte. Dette gir rom for Thomas Cromwell, sønn av en smed, et politisk geni, en bølle og sjarmør, uredd for å bryte regler i sin higen etter makt. Han er villig til å gjøre nesten hva som helst i forsøket på å reformere England sammen med Henrik.

 

Booker-priser

Begge de to første bøkene i triologien, Ulvetid og Falkejakt, har vunnet The Man Booker Prize, i henholdsvis 2009 og 2012, og med det vist at historiske romaner fortsatt er høyaktuell som sjanger. Det er ennå ukjent når den tredje og svært etterlengtede boken om Cromwell vil bli publisert, men fansen håper det vil skje en gang i 2015. Her i Norge er det Forlaget Press som gir ut bøkene.

Damien Lewis, kjent fra Homeland, har rollen som Henrik VIII og Mark Rylance spiller Thomas Cromwell. Det er ennå usikkert om noen norske tv-kanaler har plukket opp serien.