Mange så Birger live

– Vi har sett en bitteliten del av framtida, sier Birger Emanuelsen, og mener live-opplesing på nett kan bli en god vei rundt "portvokterne".

 

Over 800 mennesker var innom da Birger Emanuelsen leste opp fra sin nyeste roman, Historien om et godt menneske, på direktesendt internett-tv i går kveld.

Forlaget Tiden kan melde at flere hundre fulgte hele den tre timer lange sendingen, som altså kombinerer et av verdens eldste medier, boken, med et av verdens nyeste: live stream-teknologien fra San Francisco-baserte Meerkat.

 

– Utfordring å nå leserne

Emanuelsen tror og håper litteratur-Norge vil se mer av dette i årene som kommer.

– Den store utfordringen med å gi ut bøker i Norge, er å nå leserne. Portvokterne sitter i bokhandlerne og kulturredaksjonene, og der de ofte vil ha kjente ansikter og sikre kort, er de gode leserne alltid på utkikk etter noe annet. Nettet gir oss forfattere en mulighet til å gi dem nettopp det.

Forfatteren, som mottok Ungdommens kritikerpris og Sørlandets litteraturpris for sin forrige roman, Fra jorden roper blodet, tror nettopp leserkontakten er avgjørende for å utvikle nye litterære stemmer som er villige til å ta risiko.

Historien om et godt menneske har fått en uhyre delt mottakelse, fra 1 til 6 på terningen. Det har vært anmeldelser som har lovprist den psykologiske innsikten, og andre som har avfeid hovedpersonen som usympatisk og utroverdig. For meg er en slik mottakelse interessant, det betyr at teksten utfordrer. Men det betyr også at de tradisjonelle kanalene kan bli skremt. Derfor vil jeg gi leserne en mulighet til å møte teksten direkte, slik at de kan gjøre en egen, fordomsfri vurdering.

 

Får forfatteren hjem

Selv tror han opplesningen er en bitteliten del av framtida. Men selv om formen er ny, understreker han at det er en naturlig forlengelse av arbeidet.

– Opplegget er like enkelt som det er tradisjonelt. Leserne møter en forfatter, hans tekst og stemme. Ingen ablegøyer, ingenting fiksfakseri. Det eneste som er nytt, er at folk nå kan få forfatteren hjem i sin egen stue, eller på sitt eget soverom. Og som en av seerne fra i går sier: uten at det blir kleint.

 

«Herlig konsept»

Via sosiale medier kunne leserne gi sine tilbakemeldinger, og forlaget Tiden kan melde om mange og gode:

«For et herlig genialt konsept. Smører niste mens jeg blir lest for. Nesten som å ha noen på besøk.»

«Jeg kan flytte ham rundt i stua som jeg vil. Og ta ham med inn på soverommet uten at det blir kleint. Aldeles herlig.»

«Gratulerer, dette var helt magisk.»

«Gleder meg til fortsettelsen.»