Det er flere gode barne- og ungdomsbøker på Mammutsalget. Her er våre ti anbefalinger.
Barne- og ungdomsbøkene har vist seg å være populære på årets Mammutsalg. Faktisk var hele 4 av 5 bøker på forhåndssalget barnebøker. Lurer du på hvilke bøker du burde plukke med deg på årets salg? Her er våre ti anbefalinger av barne- og ungdomsbøker:
Angie Thomas: The hate u give (Gyldendal)
Angie Thomas’ sterke debut er om en helt vanlig jente, som havner i en uvanlig situasjon. Ungdomsboken tar for seg temaer som rasisme og politivold. Inspirasjonen til The Hate U Give kommer fra bevegelsen Black Lives Matter, og handler om 16 år gamle Starr. Hun bor i et fattig svart lokalmiljø, men går på en finere privatskole i forstaden. En kveld skal disse to verdenene krasje, da kompisen hennes blir skutt og drept av en hvit politimann. I nabolaget bryter det ut i demonstrasjoner, og Starr må ta et valg, særlig når skolevennene hennes antyder at Khalil kanskje fortjente det. Det Starr velger å si – eller ikke si – kan ødelegge lokalsamfunnet og vennskap og sette hennes eget liv i fare.
Kazu Kibuishi: Amuletten 1: Steinvokteren (Fontini)
Amuletten-serien er en av Norges mest populære bokserier for barn og ungdom. Dersom du enda ikke har lest den, kan du nå skaffe seg seriens første bok for en billig penge.
Den første boken i serien følger Emily, moren og lillebroren Navin, som forsvinner inn i en annen verden, gjennom kjelleren i huset til oldefaren. Her har et blekksprutliknende monster fanget moren, og Emily og broren må ved hjelp av en amulett legge ut på en ekspedisjon for å redde henne. De møter sin oldefar, og de merkelige og sjarmerende robothjelperne hans. Så setter de ut på en farefull og dramatisk reise for å finne moren, og for å redde Alledia.
Lisa Aisato: Odd er et egg (Gyldendal)
Lisa Aisato er kjent for sine vakre bildebøker. En av de mest populære er Odd er et egg. Boken ble først utgitt i 2010, og er siden den gang også filmatisert.
Boken handler om Odd, som har et egg til hode. Hver morgen pakker han det inn med håndklær og tevarmere så det ikke skal knuse. Gymtimene holder han seg unna, og i skogen går han med kongleparaply. Men så møter Odd Gunn. Hun er ikke redd for noenting, nesten. Men hvorfor går hun omkring i den rare bie-drakten? Og hvorfor forsvinner hun så plutselig? Og viktigst av alt: vil hun ta i mot den fine honningkrukken Odd har kjøpt til henne?
Jon Klassen: Vi fant en hatt (Omnipax)
Jon Klassen er en prisbelønt illustratør, som er blitt omtalt som «det største talentet i sin generasjon». Klassen er kanskje mest kjent for sin hattetrilogi, hvor den mammutaktuelle «Vi fant en hatt» er den tredje boken i serien. Her møter vi to skilpadder som har funnet en hatt. Den passer begge to like fint. Men det er bare én hatt, og to skilpadder. Hvem burde få den? Boken har en herlig form for humor, som passer både store og små.
Elisabeth Moseng: Herr Hansen får besøk (Mangschou)
I bildeboken om surpompen Herr Hansen er det det vi kanskje ikke kjenner så godt som står i sentrum. Herr Hansen liker ikke folk, dyr og i hvert fall ikke barn. Han blir med andre ord ikke særlig blid når han en dag våkner til at det står en diger elefant i hagen hans. Hva skal han gjøre? Dette er en fin bok om vennskap, fremmedfrykt og hvordan livet kan bli snudd opp ned av en elefant.
Hervé Tullet: Kom og lek (Mangschou)
Hvem trenger vel apper og ipader når man har bøkene til Hervé Tullet? Forfatteren er kjent for den internasjonale bestselgeren Trykk her, men nå kan du skaffe deg en like magisk bok på Mammutsalget. I Kom og lek skal du følge den gule prikken, for å se det magiske utfolde seg. Prikken følger den svarte streken, skifter farge, leker gjemsel og flyr. Dette er en interaktiv bok, helt fri fra strømkilder. Boken passer til barn fra 2 år.
Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato (ill.): Astrid Lindgren (Cappelen Damm)
– Samarbeidet mellom tekst og bilder gjør den nye Astrid Lindgren-biografien til en stor leseropplevelse. En sakprosabok for barn som du kan lese selv, skrev Anne Cathrine Straume i NRK da boken ble utgitt i 2015. Hun kåret boken til en av «Årets beste barnebøker» dette året.
Boken er en lettfattelig biografi om Astrid Lindgren, og gjennomillustrert av Lisa Aisatos vakre strek. Her får unge lesere vite mer om personen, redaktøren og forfatteren Astrid.
Linn T. Sunne: Margrete 1 (Gyldendal)
Dette er Linn T. Sunnes andre faktabok for barn, og tar for seg dronning Margretes liv. Hun ble født som prinsesse i Danmark rett etter Svartedauden. Da hun var ti år, ble hun giftet bort og sendt til Norge. Som syttenåring fikk hun sitt første og eneste barn på Akershus slott. I en tid da kvinner hadde få rettigheter, ble hun en sterk og handlekraftig monark over hele Norden og den til nå eneste regjerende dronning i Norge.
Med Jenny Jordahls illustrasjoner får de unge leserne et innblikk i de historiske hendelsene, og ved hjelp av faktabokser kan leserne vite hva forskere vet helt sikkert om Margretes liv.
David Walliams: Verdens verste barn (Aschehoug)
David Walliams er for de fleste nordmenn mest kjent fra komiserien Little Britain, men de siste årene har han gjort seg bemerket også her til lands, for barnebøkene sine. Blant annet med boken Verdens verste barn som med en Roald Dahlsk absurd form for humor, har tatt unge lesere med storm. Verdens verste barn inneholder historier om de verste barna i hele verden; møt en gutt som samler på buser, en jente som elsker møkk og en gutt som sikler så mye at han havner i trøbbel.
Neil Gaiman og Adam Rex (ill.): Atsjo (Fontini)
Neil Gaiman er mest kjent for bøker om litt skumle og mytiske temaet, men på Mammutsalget kan du sikre deg en av hans søtere bøker. I Gaimans første barnebok blir leseren kjent med verdens mest sjarmerende panda, Atsjo. Han lever virkelig opp til navnet sitt, for han nyser støtt og stadig – og da kan hva som helst skje. Boken inneholder tre historier om Atsjo. Han er blant annet i byen og på stranda med foreldrene sine, når han kjenner det klø i nesa. Den tredje handler om når han skal begynne på skolen, og er redd for at de andre barna ikke kommer til å like ham.