Lyrikklista – juni 2024

Jubilanten Kjartan Fløgtad (Foto: Julie Pike)

Sommerens lyrikkliste inneholder tre nye titler. Kjartan Fløgstad når høyest med samlingen «Dansen med orda – songar». I dag fyller han 80-år. Vi gratulerer!

Toppen av lyrikklista er nesten den samme som for mai. Den eneste nye samlingen av året er liste-eneren Trygve Skaug.

På åttende plass finner vi den neste av året. Det er Kjartan Fløgstad med en samling av sine sangtekster. I forordet til boka skriver forfatteren:

«Sett i samanheng går det godt an å seia at heile forfattarskapen min har tre bein å stå på. Det er fortellande prosa, utgitt som romanar, det er essay, og songdikting. Gjennom samarbeid med musikarar og komponistar har det tredje beinet i denne tripoden blitt stadig stødigare».

Den andre nykommeren er debutanten Ketil Joachim Ødegaard (f. 1968). Han har imidlertid tidligere publisert enkelte dikt i litterære tidsskrifter under pseudonymet Joachim Fugl, men Til min obdusent er hans første diktsamling. Ødegaard jobber som forsker og professor i psykiatri ved universitetet i Bergen. Samlingen tar for seg tar for seg de store, klassiske spørsmålene i livet: tiden, døden og kjærligheten.

Nederst på lista finner vi nok en debutant, Sadik Qaka (f.1993 i Kosovo, oppvokst i Hunndalen). Qaka skriver på norsk og albansk. I Bestemors bok følger vi et jeg på reisen fra Norge til Kosovo, til familien, til fortiden og til bestemor, som ikke har lenge igjen. Reisen går på tvers av landegrenser, språkgrenser, grenser mellom generasjoner og klasser, teori og praksis.

Boklista for lyrikk: Juni – 2024

(alle utgivelsesår)

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.