Lyrikklista for oktober

Axel Frønes (foto: Tore Petterson)

LYRISK: Bokhøsten gir flere nye samlinger på lyrikklista. Øverst blant nykommerne finner vi Axel Frønes.

Skaug og Børli

Fenomenet Trygve Skaug er det imidlertid lite å gjøre med. Tre av de fem øverste på lista er fra versesmeden. Da Skaug med nesten 200 000 følgere på Instagram, kom til Cappelen Damm i 2019 hadde han mer eller mindre på egen kjøl, solgt 25 000 bøker. I Cappelen Damm er det samlede opplaget nå kommet opp i 34 000. Skaug runder med dette om kort tid et totalopplag på 60 000 eksemplarer. Tall andre lyrikere bare kan drømme om.

Vi merker oss at interessen for Hans Børli har vært formidabel i hele år. Hele tre samlinger er inne fra denne vår store dikter.

Årets samlinger

Av årets diktsamlinger er debutant Silje Gundersen i tet, tett fulgt av Axel Frønes med sin nylig lanserte oppfølger til fjorårets bestselgende samling, samt Victoria Dalsberget som også er debutant.

Hele fem nykommere er å finne på oktober-lista. Vi har tidligere skrevet pent om Joakim Kjørsviks kjærlighetsdikt. Spennende er også Ida Lórien Ringdals friske kampdikt mot patriarkatet.

Nederst på lista finner vi to samlinger fra Aschehougs planlagte serie med tospråklige diktbøker. Både Selma M. Yonus’  Vuggesang for liten kriger og Ali Hayders Lukta av svart har blitt skrevet fram parallelt på arabisk og norsk. En svært rosverdig satsing fra forlaget.

 

Boklista for lyrikk: Oktober – 2021 (alle utgivelsesår)

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.