Lyrikklista – april 2023

Børlisplass - foran rådhuset på Skotterud i Eidskog.

LYRISK: For sjette måned på rad topper Hans Børli lyrikklista.

Hans Børli (1918 – 1989) – byste av Arne Durban.

Interessen for Hans Børlis poesi virker være umettelig. Atter topper Eidskog-dikteren den nasjonale lyrikklista. Ikke nok med det, på tolvte plass treffer vi også på Børli  – i utvalgt og illustrert med stemningsfulle fotografier fra Numedal av lektor og Børli-entusiast, Gro Sissel Tveiten.

Vi har turen forbi Eidskog og stikker innom det flotte biblioteket Tyrielden – med navn etter Børlis diktsamling fra 1945 – for å høre hva kjentfolk sier om fenomenet Børli. Biblioteket feiret i vår 20-års jubileum.

— Hva gjør Hans Børli så populær, bibliotekar Ingunn Espeland?

— Vi er selvsagt stolte av at han er fra bygda. Jeg tror noe av hemmeligheten er at han er tidløs, alle kan finne noe som berører og treffer i hans dikting. Ja, også har han slik øm nærhet, til nærmiljøet, menneske og naturen, mener Espeland.

Eget utsalg

Ingunn Espeland, Tyrielden bibliotek

Ingunn Espeland forteller at biblioteket ikke låner ut så veldig mange bøker av Børli, men ettersom det ikke er bokhandel på Skotterud har biblioteket sitt eget lille Børli-utsalg under utlånsdisken. Her er det stendig omsetning.

Sist gang Børli ikke toppet var altså i oktober i fjor. Den gang var det Trygve Skaug som var øverst med sin seneste samling; Dikt til navngitte menn. Litt spesielt blir det derfor nå at April-lista er den første på mange år uten en eneste tittel fra Skaug.

To nykommere

April-lista inneholder to debuterende nykommere.

Bendik Midtbø Ødegaard (f. 1996) havner helt oppe på femte plass. Dette etter kun få aprildager i salg hos bokhandel. Ødegaard har studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland, og er nå bibliotekarstudent ved OsloMet. Ødegaard debuterer med en diktroman om en ung mann som blir besatt av kjærestens tidligere partnere.

Forlagets konsulent skriver: Fremmede hender er en modig debut med et sterkt fortellende driv om et tema som er overraskende uutforsket, men som samtidig kan antas å ha spesielt gode kår i dagens informasjons- og sosiale mediekultur, der sjalusien kan fôres som aldri før.

Med smerte og humor skriver Ødegaard frem en ung manns retroaktive sjalusi: fortvilelsen over at kjæresten hans har ligget med andre før ham. Leseren blir med ham inn i skrekkfantasiene som etter hvert utgjør nærmest hele tilværelsen, og som bringer med seg både grenseoverskridende sex og adferd.

Frode Alver Nilsen (f.1978) har sporadisk skrevet dikt over en 30-års periode. — Selv om jeg alltid har jobbet mye med tekst, så var diktformen nedprioritert helt til covid traff, forteller Frode Alver Nilsen til Sørfylket.no. Da begynte han å lese dikt av Ragnar Hovland, Victoria Dalsberget og Trygve Skaug, noe som inspirerte ham til å ta pennen fatt igjen. Bitar frå livet, er nettopp det – biter fra livet til slekt, venner, kjente og ukjente som forfatteren har observert og lyttet til.

Boka er rikt illustrert av Tord-Øystein Stubberud.

Boklista for lyrikk: April – 2023

(alle utgivelsesår)

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.