Lykkelig som liten

Enmannsbedriften Kom forlag har holdt det gående siden 1992 og har ingen planer om å vokse.

Norsk mat og marin kultur er hovedsatsingen til Kom forlag, som også har fokus på helse og historie i sin katalog. Noen av bøkene har solgt jevnt og trutt i en årrekke.

 

– Jeg har gitt ut 10-12 bøker i året siden starten, sier forlegger Svein Gran. – Til sammen blir det ca 250 titler. Alt er egne ting, og så å si alt er illustrert.

Det er særlig sjøen og det den kan by på som interesserer 62-åringen, som egentlig er lærerutdannet, men som på slutten av åttitallet bestemte seg for å satse på lidenskapene sine, bøker og maritim kultur.

DSC01229

Og det har gått greit. Forleggeren har en stund vurdert å trappe ned litt, men i år gir i alle fall Kom ut fire oppdragsbøker og fem andre titler. Og deler av backlisten lever sitt eget liv. Dyrelivet i havet fra 1998 har solgt jevnt og trutt i 16 år og kom i sjette utgave i år. En annen suksess er serien om det historiske Oslo, som teller en rekke bøker og viser Kristiania/Oslo slik byen en gang var.

– Jeg klarer meg bra, sier Svein Gran, som nærmer seg pensjonsalderen og nå har fått den problemstillingen i fanget. – Jeg har holdt på å bygge opp dette siden slutten av åttitallet. Hva gjør jeg nå? Skal jeg selge det? Trappe ned? Jeg er usikker, sier han, men lover at han uansett vil holde det lille forlaget i live en stund til.

 

Con amore

kom forlagmatOg det er altså havet, sjøen og livet i fjæra det ofte handler om. Ved siden av lokal mat, helse og historie. Nettopp fordi det er det som interesserer forleggeren sterkest

– Jeg kommer til å fortsette å utgi litt con amore uten at det blir særlig lønnsomt. Og kanskje litt annet. Så får vi se.

Med con amore mener Svein Gran utvilsomt sjø og norsk mat. Gjerne hånd i hånd. Noen bøker er allerede utgitt i år, og et par kommer i høst også.

Blant annet byr Kom på en ny kokebok med norske råvarer i fokus.

Sesongmat er en bok om de beste norske råvarene. Boken følger en årssyklus og henter for hver måned frem det fremste norsk natur kan by på – fra hager, land og sjø. Sesongmat skal etter planen formidle opplevelser knyttet til kvalitet og innhøsting av råvarer, samt faglig og historisk bakgrunn for råvarenes plass i det norske kjøkkenet.

«Råvarenes egenskaper og bruksmuligheter står i fokus», skriver forlaget i katalogen. «Dette munner ut i en rekke oppskrifter som forener tradisjonell og moderne matlaging.»

Bak boken står forsker og forfatter Stein Mortensen, kokk Fredrik Hald og fotograf Øystein Klakegg.

– Økt bevissthet og kunnskap om råvarer gjennom de ulike sesongene vil forhåpentlig styrke norsk matkultur og stimulere til å lage spennende, sunn og god mat gjennom hele året, sier Svein Gran.

 

komforlagmysterier

Barnebok om havets mysterier

Havets mysterier er en faktabok for barn. Historier fra en skjult verden formidles sammen med flotte bilder. Alt er hentet fra våre egne farvann langs vår lange kyst.

 

Og selv om høsten bare teller et par utgivelser og forleggeren vurderer en rolig nedtrapping, så har Kom forlag fremdeles sin plass i den mangfoldige norske bokverdenen.

– Det har vært fint å drive med dette. Marinkultur og norsk mat er viktig, sier Svein Gran.