Litteraturtoget i tårer

Det tar på å møte landets modigste kvinne.

Foran et fullsatt bibliotek på Gol ble Kim Friele en del av årets litteraturtog torsdag kveld. På scenen satt kronprinsesse Mette-Marit, Friele og journalist Ola Henmo. Sistnevnte har skrevet historien om den største av dem alle i kampen for homofiles rettigheter.

I 2015 kom Kampene – et portrett av Kim Friele ut på Cappelen Damm. Forlaget skriver om boka:

“Historien om Kim Frieles liv i homobevegelsen er også beretningen om tilblivelsen av et moderne Norge. Rettigheter kommer ikke av seg selv, våre sinn blir ikke mer åpne bare av at tiden går; endringene skjer når modige mennesker går foran og sier: Vi må gjøre dette på en annen måte. Kim Friele er et slikt menneske.”

– Jeg fant ut at jeg ikke orket å skrive en bok som kunne komme som et sjokk på Kim. Derfor fikk hun lese mye underveis. Det er stort ansvar å skulle fange et menneskes liv, sier Henmo.

– Boka er i stor grad en historie om de kampene hun har stått i, men også en kjærlighetshistorie om henne og Wenche.

 

Én begrensning

Wenche Lowzow (90) er Frieles livslange kjærlighet. De siste årene har hun vært syk og pleietrengende.

– Da boken ble til, hadde jeg én begrensning. Jeg var opptatt av at min elskede gjennom 40 år, som var kommet i omsorgsbolig, ikke skulle bli såret av ord og uttrykk i boken. Utover det satte jeg ingen begrensinger for arbeidet, sier Friele.

Det brøt ut latter i salen da Frieles litt mindre alvorlige krav til biograf Henmo ble nevnt. Han og kona måtte sykle Rallarvegen.

– Det ble gjennomført det, bekreftet Henmo fra scenen.

 

 

IMG_7333

Kronprinsesse Mette-Marit i samtale med Kim Friele og Ola Henmo.

 

 

– En stor ære for meg

Det ble vanskelig for mange i salen å holde tårene tilbake da kronprinsesse Mette-Marit kom inn på hva Friele hadde oppnådd gjennom et langt liv.

– Det er en stor ære for meg. Du er et av mine store forbilder, forsøkte kronprinsessen å si med tårer i øynene og gråten i halsen. – Du er utrolig nok blitt 81 år og kan se tilbake på et rikt liv. Hva har disse kampene betydd for deg? Hva har det gjort med ditt liv? fortsatte kronprinsessen.

– Jeg har vel i grunnen tatt meg til rette, kom det kontant fra Friele. – Og det er ikke så rart, for alle satt i skapet den gang. Jeg kunne ikke sitte der og vente på at de andre skulle grave seg ut.

 

Det nye utenforskapet

Etter å ha stått i kampen store deler av livet for de homofiles rettigheter, ble hun utfordret av kronprinsessen på andre områder mennesker kan oppleve utenforskap.

Friele er opptatt av de andre.

– I vårt samfunn har vi en tilbøyelighet til å snakke om de funksjonshemmede, de blinde, de gamle mot alle oss andre. Vi putter hverandre i bås. Utenforskap i dag angår mange av disse gruppene. Utenforskap er når vi er glade for å ha plassert våre gamle på sykehjemmet, eller fått plass til dem i en omsorgsbolig, sier en engasjert Friele.

 

– Å leve et sant liv

På pressemøte etter samtalen med Friele og Henmo, utdypet kronprinsessen hva hun mener Frieles virke har betydd.

– Kim Friele har gjort veldig mye for veldig mange, som har levd med forståelse av at de har vært utenfor, slik at de skal føle seg på innsiden. Og det har hun gjort ved å fortelle sin historie og leve et sant liv. Gjennom mitt arbeid med Hiv og Aids har jeg fått forståelsen av dybden i hvor mye dette har betydd for så mange.

Kronprinsessen la til:

– Derfor er hun en viktig skikkelse for meg,  men også en viktig skikkelse i norsk historie. Hun er en av kvinnene som har gjort Norge til et klokere og rausere land.

Friele er selv klar over sin posisjon, men liker ikke å lese om seg selv.

– Jeg går ikke rundt og tenker: ”nå må jeg lese om meg selv enda en gang”. Jeg har ikke forandret meg særlig gjennom årene. Jeg er meg selv, og er like engasjert i dag, sier Friele.