Litteraturens heltinner

Her er ti av litteraturens tøffeste damer, i anledning dagen.

I anledning kvinnedagen er det kanskje på sin plass med en uhøytidelig oversikt over noen av litteraturhistoriens flotteste kvinner. Og da snakker vi ikke bare om kule kvinner – dem er det mange av. Dette er en liste over heltinner som inspirerer både store og små, og som også er fine feministiske forbilder.

 

 

1. Lisbeth Salander (Millennium-serien)

Jenta-som-lekte-med-ilden-Filmpocket_hd_image

Ingen lister over sterke kvinnelige figurer er komplett uten Stieg Larssons heltinne Lisbeth Salander. Dette er en dame som vet å ta vare på seg selv, selv om hennes metoder er noe ekstreme. Hun har en unik sans for rettferdighet, som til tider blir strukket litt i lengste laget. Hun er umåtelig selvstendig og tar ikke imot dritt fra noen. I tillegg er hun særdeles smart og har fotografisk hukommelse.

 

 

2. Elizabeth Bennet (Stolthet og fordom)

stolthet2

Man kommer ikke unna Jane Austens Elizabeth Bennet når man regner opp kvinnelige heltinner. Ikke undertegnedes personlige favoritt, men hun skal ha for at hun, i motsetning til sine søstre, gifter seg for kjærlighet og ikke penger, i en tid hvor kvinner ikke hadde rett på penger eller arv, og hadde få valg utenom ekteskap. Ved å motstå giftepresset tar hun et viktig steg for kvinners rett til å bestemme over sitt eget liv.

 

 

3. Jane Eyre (Jane Eyre)

jane-eyre-poster-2

Jane Eyre er en annen tidlig feminist. Det som gjør Charlotte Brontës Jane Eyre til så mye mer enn en kjærlighetshistorie (noe den blir forenklet til i de fleste filmatiseringer) er at Jane er så selvstendig. Hun tar egne valg, og selv om hun er foreldreløs og vokser opp uten store framtidsutsikter, klarer hun seg. Jane er flittig, og får seg tilslutt en jobb som guvernante. Hun forelsker seg i Rochester, og etter blant annet ball, bryllup og bråk, får hun ham til slutt (etter at den gale ekskona på loftet dør under en brann, riktignok).

 

 

4. Matilda (Matilda)

Matilda

Roald Dahls Matilda er en fornuftig og smart liten jente, i tillegg til å være magisk. Selv om hjemmet hennes er preget av middager foran  tv og foreldre som ikke innser hvor smart og opplagt Matilda er, klarer denne jenta seg selv. Hun lærer seg selv å lese, og tar selv knekken på den forferdelige Miss Trunchbull. Matildas tørst etter bøker og lærdom er noen enhver liten jente burde se opp til. Matilda har også æren for at undertegnede plukket opp sin første Dickens-bok, det var etter å ha lest om lille Pip og Miss Havisham (Store forventninger) i denne boken.

 

 

5. Nora Helmer (Et dukkehjem)

dukkehjem2

Nora er blitt et internasjonalt bilde på en kvinne før sin tid. Når Noras mann Torvald blir syk, forfalsker hun en underskrift og tar opp et lån for å redde mannen fra konkurs. Men når Torvald finner ut hva hun har gjort blir han rasende, og Nora ender opp med å forlate ham og barna deres. Å forlate barna sine er kontroversielt den dag i dag, men slutten på Ibsens Et dukkehjem skapte så mye kontrovers da stykket ble oppført første gang i 1879, at flere teatre nektet å sette opp stykket.

 

 

6. Lady Chatterley (Lady Chatterleys elsker)

lady_chatterley

Constance Chatterley er tøff, kanskje mest fordi hun har sex med hvem hun vil. I 1928! Lady Chatterleys mann er en snill overklasseherre, som blir lam fra livet og ned under krigen. Etter det har Lady Chatterley flere affærer; kanskje ikke noe å se opp til i utgangspunktet, men hun bryter med flere viktige normer i denne boken. Hun har for eksempel et forhold til skogvokteren fra en lavere klasse, noe som var helt utenkelig. Videre forteller boken at også kvinner kan ha glede av sex, og bryter med de viktorianske normer om at de ikke skulle det. Lady Chatterley er en veldig viktig karakter for oss jenter.

 

 

7. Jean Louise «Scout» Finch (Drep ikke en sangfugl)

tokillamockingbird

Lille Scout i Harper Lees Drep ikke en sangfugl vil heslt ikke være jente. Scout er smart, selvsikker og snill, men beskrevet som en guttejente. Hun får blant annet kjeft fordi hun ikke vil gå i kjole, men samtidig er hun omringet av sterke kvinnelig forbilder, som viser henne at kvinner ikke nødvendigvis må være avhengig av en mann. Selv om bokens hovedtema er rasemotsetninger, er også kvinners stilling i sørstatene i USA et viktig tema. Som de fleste andre kvinnene på denne listen, er hun selvstendig og tar sine egne valg.

 

 

8. Hermine Grang (Harry Potter)

hermine

Hermine Grang er en heltinne enhver liten jente burde se opp til. Foruten og være smart og skoleflink er hun i tillegg lojal og modig. Det kan nok slås fast at uten denne heksen hadde ikke Harry klart å bekjempe Fyrst Voldemort. Det som gjør Hermine andreledes enn andre heltinner fra tenåringsbøker, er blant annet at hun velger å fortsette jakten på verdens farligste trollmann selv når hennes store kjærlighet blir sjalu og forlater henne. Dette er en jente som har prioriteringene i orden.


 

9. Pippilotta Viktualia Rullgardina Chrysmynta Efraimsdatter Langstrømpe (Pippi Lanstrømpe)

pippi

Pippi var nok min alle første heltinne. Pippi trenger ingen. Hun har en skattekiste med gull, bor i en villa, har en ape og kan løfte hesten sin over hodet. I tillegg er Pippi selvstendig, og tar titt og ofte saken i egne hender (faren er jo tross alt negerkonge – eller sydhavskonge, lenge leve politisk korrekthet). Pippi trenger rett og slett ingen andre. Hun er modig og uredd, men også kanskje litt uansvarlig til tider.

 

 

10. Eowyn (Ringenes herre)

Eowyn-Wallpaper-eowyn-602301_800_600

Éowyn har vel alt; hun er beskrevet som vakker og modig, og hun gir opp sin egen lykke for å passe på onkelen sin. Men det tøffeste med Éowyn, er at hun sniker seg med i krigen ved å kle seg ut som en mann, og ender opp med å drepe Saurons viktigste kriger; Stornazgûlen.

 

 

(Kristin Hartvedt (22) studerer engelsk litteratur ved Universtity of Westminster i London)

kristin4