Litterær damesalong i to byer

Foto: Bent R. Synnevåg/Samlaget

Olaug Nilssens initiativ til en møteplass for kvinner blir virkelighet i kveld: I både Bergen og Oslo arrangeres det litterære damesalonger som respons på avsløringer om trakassering i litteraturmiljøet.

Det hele startet med flere oppslag i Klassekamper, som handlet om hvordan kvinner har det i litteraturmiljøet, særlig unge kvinner. Olaug Nilssen tok til orde for at det burde arrangeres en møteplass mellom unge kvinner og eldre kvinner i litteraturmiljøet. Hvor man kan møtes og snakke med hverandre, være mentorer for hverandre, og snakke åpent om temaet. Vi bestemte oss bare for å gjøre det, forteller en av kveldens vertinner, Guri Idsø Viken.

Arrangementet kommer midt oppi avsløringene om seksuell trakassering i både inn- og utland, #Metoo-kampanjen og etter flere nedslående historier om seksuell trakassering i litteraturmiljøet. Kveldens vertinner inviterer til en frisone og et møtested, både for de som har opplevd dette ubehaget i litteraturen og de som ikke har det.

En møteplass

Programmet for kvelden i Oslo starter 19.30 i Skippergata 22, og vil inneholde pandeldebatt og opplesning fra kvinnelige forfattere. Men det mingling og samtaler på tvers av forlag og arbeidssted som er det viktigste.

Dette handler først og fremst om at vi skal bli kjent med hverandre. Det er vanskelig med litteraturmiljøet da man ikke har en fast møteplass. Vi skriver hver for oss, møter forfattere tilknyttet samme forlag, men det er ikke lagt opp til noe særlig dialog ellers. Derfor er en slik møteplass en tanke bak arrangementet, sier Idsø Viken.

Guri Idsø Viken er bare én av flere vertinner på kveldens arrangement. De øvrige er Olaug Nilssen, Kristina Leganger Iversen, Heidi Marie Kriznik, Lise Gundersen og Cathrine Grøndahl. Flere foreninger og forlag har stilt seg bak initiativet, og arrangementet er støttet av Den norske Forfatterforening, Den norske Forleggerforening, Norsk Forfattersentrum Vestlandet, Samlaget, Oktober, Flamme, Cappelen Damm, Kolon og Skippergata 22 – hvor Oslo-arrangementet holdes i kveld.

Paradokser

Dette er et rendyrket damearrangement, og arrangørene hevder at dette er helt bevisst, men at det samtidig er et visst paradoks:

Det er klart det oppstår en klassisk problemstilling, da man som feminist egentlig er opptatt av at kjønnet skal ikke være betegnende, men samtidig argumenterer vi for et eget forum for kvinner. Dette er jo et paradoks, men vi ser at det er et behov for en slik samling, så da må vi se praktisk på det, sier Idsø Viken, og legger til:

Det viktigste er at det blir gjort noe. Forfatterforeningens og Forleggerforeningens arbeid er noe av det viktigste som kan skje. Utfordringen er at forfattere ikke har en arbeidsgiver da man er selvstendig næringsdrivende, så om man blir antastet på fest, så er det ingen som står ansvarlig. Foreningene har tatt noe ansvar, men det mangler fremdeles en ansvarlighet. Så da er tanken at vi kvinner kanskje kan være dette for hverandre. Men dersom det gjøres noe fra foreningenes side er det veldig prisverdig.

 

Arrangementet i Oslo starter fredag 17.11 kl 19 i Skippergata 22, mens det i Bergen går av stabelen på Litteraturhuset lørdag 18.11, kl. 19.

 

(Foto Nilssen: Bent-R.-Synnevåg. Foto Idsø Viken: Aschehoug)