Imprints

Lyrisk: Et kunstverk av ei bok fra Magne Furuholmen.

A-ha med nytt album og igjen på turne. Utsolgte hus over hele landet og videre til utlandet – neste år. Midt i alt dette slipper nå Press Forlag den voluminøse praktboka Imprints – med og av multikunstneren Magne Furuholmen.

Boka dreier seg rundt skulpturparken som Magne nå ferdigstiller utenfor Aker-konsernets hovedkontor på Fornebu. Til boka har Furuholmen også hentet bidrag fra Cecilie Brundtland, Gaby Hartel og Finn Skårderud. Førstnevnte skriver om selve skulpturparken, Finn Skårderud er i samtale med Furuholmen om inspirasjon til det kreative, mens Gaby Hartel omtaler Furuholmens poesi.

Nydelige foto, spennende tekster, men altså også poesi: Tekstfragmenter som preger mange av skulpturene i Aker-parken. Imprints er hva man på godt norsk kan kalle «a coffee table book» – nesten 400 sider på høy papirkvalitet gir ei bok på 1500 gr. Alt på engelsk.

– I alle disse årene har vi kjempet for å synes i et stadig mer sentralisert og homogent marked. Vår styrke er at leserne og de bokhandleransatte liker oss, og det skal vi sørge for at de gjør også i fremtiden, sa tidligere i uken markedssjef Torgeir Husby i Forlaget Press til BOK365. Imprints er ytterligere et bevis på at forlaget både tør og vil gå helt egne veier. Kudos.

I et lengre intervju med Frelsesarmeens tidsskrift Krigsropet forteller Magne Furuholmen at hele skulpturpark-prosjektet på Fornebu er en fabulering over tilværelsen. Han håper folk som rusler rundt, oppdager noe de aldri har sett eller tenkt på. Videre at diktene skal balansere det brutale ved skulpturene:

‒ Å bruke diktene oppleves som en risiko fordi de er av personlig, privat karakter. I min skrivemåte ligger det en melankoli. Sånn var det også i a-ha. Vi ser på det melankolske som en kraft, en lengsel, noe som frigjør deg fra noe tungt. 

Fra Imprints henter vi denne søndagen to dikt:

 

i love my work

not for its complexity

or mythic references

but for its helplessness

its hopelessness

its uselessness

and its nervous nature

 

***

 

a language for your loss

 

you need music

to know how to feel

 

words

to believe you exist

 

you need pictures

as proof it was real

 

and memories

to see what you missed

 

 

 

Magne Furuholmen, Imprints, (Press Forlag, 2017)
Foto: Press Forlag