Linn Skåber i hundre

Linn Skåber (foto: Svein Finneide)

Linn Skåbers bok Til ungdommen har nå solgt over 100 000 eksemplarer i Norge. – Det er en sann glede – på så mange måter, sier Linn Skåber om suksessen hun har skapt sammen med illustratør Lisa Aisato.

Linn Skåber har på kort tid blitt en av Norges mest leste forfattere, og bikket denne uken over 100 000 solgte eksemplarer av sin første bok – bare i Norge. I tillegg er boken solgt til åtte andre land, blant annet Tyskland, Italia og Danmark.

At Til ungdommen har nådd ut til så mange gleder meg først og fremst fordi så mange ungdommer har kjent seg igjen i tekstene, men også fordi mange voksne har lest den og fått en forståelse av hvor flott ungdom vi har rundt oss. Jeg liker at ord kan lime oss tettere inntil hverandre. Nå leser ungdom i mange andre land den også, og det gjør verden både mye større og mye mindre på en gang. Tankene til norsk ungdom når ut i verden og verdens ungdommer viser seg å ligne på våre, kanskje på oss alle. Takk til alle som har bidratt og takk til alle som har tatt den imot.

Radarpar: Lisa Aisato og Linn Skåber (foto: Svein Finneide)

 – Det er helt formidabelt, og veldig sjelden at en bok når ut til så mange som Linn og Lisa har fått til med denne boken, sier Wenche Haugsand, forlagssjef i Pitch Forlag.

«Fått skrive et helt liv»

– Da jeg skrev Til ungdommen i 2018, hadde jeg aldri sett for meg denne suksessen. Nå har det jo blitt en trilogi, og det er jeg veldig stolt av, sier Skåber.

De to andre bøkene i suksesserien til radarparet Skåber/Aisato er Til de voksne og Til oss fra de eldste.

– Det var egentlig den siste boken jeg hadde lyst til å skrive først. Eldre mennesker har alltid fascinert meg, og det at jeg nå har fått lov til å dykke ned i deres historier, har vært en glede, sier hun. – Men jeg er glad jeg ble overtalt til å ta ungdommen og de voksne først, så har jeg på en måte fått skrive et helt liv.

Mange jern i ilden

Linn Skåber har på ingen måte ligget på latsiden dette i året. I tillegg til utgivelsen av boken Til oss fra de eldste i høst, er hun i gang med prøver på Nationaltheatret og forestillingen Mens vi venter på no’ godt, som hun også har skrevet selv. I tillegg lanserer hun i disse dager sin egen vin på vinmonopolet.

– Jeg er veldig god til å jobbe, og jeg er veldig god til å være lat. Nå skal det jobbes hardt med teaterstykket Mens vi venter på no’ godt sammen med Ine Jansen frem til jul, vi har premiere 8. januar, og så kan jeg heller ligge på sofaen og drikke vin i romjula, ler Skåber.