Altoppslukende piruetter

Camilla Helene Sandmo debuterer som forfatter denne høsten – med den kanskje første ungdomsboken om kunstløp?

Camilla Helene Sandmo (f.1991) debuterer som forfatter denne høsten, og det med ungdomsboken Kan vi bare late som. Ifølge Vigmostad & Bjørke er dette deres storsatsing innen barn- og ungdomslitteratur denne høsten. Sandmo har valgt å skrinlegge økonomistudiene i høst, til fordel for den toårige forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt, og hun har i likhet med hovedpersonen i sin debutroman drevet med kunstløp.

 

 

 

Forfatter: Camilla Helene Sandmo

Aktuell med: Kan vi bare late som. (Vigmostad & Bjørke)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Da jeg var yngre gikk jeg på kunstløp, og la allerede da merke til at det er en litt oversett sport. Det er få som vet hvor mye trening som går med i en så omfattende sport, og det var der ideen min starta. Kunstløp er kult og tøft, men også vanskelig. Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i å være så opptatt med noe at de ikke har tid til noe annet. Spesielt ungdom, med press fra alle sider, har ikke alltid tid til å tenke hva de egentlig har lyst til å gjøre. Det kan være en vond sirkel å bryte ut av, og det er blant annet det Kan vi bare late som handler om.

Tre barnebok-favoritter:

Kaptein Blåbjørns 13 ½ liv av Walter Moers. En fantastisk morsom bok som er full av merkelige skapninger.

Coraline av Neil Gaiman for de som liker litt skumle bøker med en tøff jente i hovedrollen.

Danielle av Ida Jackson er en ganske ny favoritt. Heftig bra bok jeg slukte på et par timer.

Sjekk ut:

Percy Jackson! En serie av bøker som har en like fantastisk verden som Harry Potter, og en samling av karakterer man ikke klarer å la være å bli glad i. Etter tretten eller fjorten bøker er jeg fortsatt ikke lei av universet Rick Riordan har skapt. Det kommer nye bøker fra han hvert år i samme univers.

Hvordan jobber du?

I totalt kaos. Jeg burde nok finne en bedre arbeidsmåte, men foreløpig er den slik at jeg bare har en hel bøtte av ideer, skriver litt her og litt der og plutselig er noe ferdig. Det eneste som er konsekvent er at jeg skriver hver dag.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Hallo? – Er det noen her? av Jostein Gaarder er den boka som gjorde størst inntrykk. Kanskje fordi jeg trodde den var skrevet til meg (Første setninga var Kjære Camilla), men mest fordi den var utrolig fascinerende og så ulikt alt annet jeg leste og egentlig alt jeg har lest siden.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Hufsa. Jeg tror det er på tida å overvinne frykten for henne.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Kanskje Ole Brumm? Hadde ikke sagt nei til å spise honning hele dagen og labbe rundt i hundremeterskogen.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Tre kilo humor, hundre teskjeer spenning, en klype fantasi, tretten kopper kjærlighet og en overdose av fantastiske karakterer. Om det bare var så enkelt …

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Uten tvil Harry Potter! Tar meg gjerne en flytur på en hippogriff jeg. (Hvis jeg får lov å ha med fallskjerm.)

 

 

Hovedfoto: Vigmostad & Bjørke