Levd mannsliv på lyrikk-toppen

– Godt å se at det nå er rom for mer enn innadvendt mumling i lyrikken, sier Håvard Rem, som kan glede seg over å være mestselgende norske lyriker i februar.

Håvard Rems diktsamling 30|40|50 (Schibsted) rommer tre tiår levd mannsliv. Diktene er organisert gjennom tre aldre, tre livsfaser, som igjen er delt inn i temaene Alder, Damer, Par, Barn, Singel og Opprinnelse.

Som forfatteren selv anfører: «Livet forandrer seg, vi forandrer oss. Livet går i sirkler, og vi gjør de samme feilene igjen og igjen. Jeg skriver om meg, du leser om deg.»

 

Mellom Libanon og Finnskogen

Det er en ambisiøs diktsamling. Heller ikke lanseringen i 2012 var av det lavmælte slaget: Flere av våre fremste artister var samlet på Rockefeller for å fremføre Håvard Rems tekster – blant andre Silje Nergaard, Magnus og Hanna-Maria Grønneberg, Hans-Erik Dyvik Husby og Kari Bremnes.

– Du har lagt deg godt til på månedens liste, mellom Kahlil Gibran og Hans Børli?

– Et sted mellom Libanon og Finnskogen. Det er et bra sted å være. Jeg besøkte Børli en gang, kjørte inn på tunet hans en dag rundt 1990. Det var fabelaktig å få tilbringe en dag sammen med ham, sier Håvard Rem, og legger til at han også har et nært forhold til mannen foran seg på liste:

– Gibran har jeg oversatt og gjendiktet.

 

Lever sitt eget liv

– Det er over 20 år siden du gav ut din forrige tradisjonelle diktsamling, «Øvelser i grensesetting»?

– Ja, men jeg har skrevet hele tiden, og 30|40|50 inneholder en blanding av gammelt og nyskrevet materiale, sier Håvard Rem, som forsikrer at vil få en ny diktsamling fra hans hånd i løpet av de nærmeste årene. Enn så lenge gir hans monumentale samling ham nok å henge fingrene i:

30|40|50 lever sitt eget liv. Mange har fått et forhold til diktsamlingen, og den har bragt meg land og strand rundt de siste par årene. Jeg har hatt en rekke opptredener og opplesninger med og uten musikere, og det kommer jeg til å ha i lang tid fremover. I juni går turen til Helgeland og Petter Dass-dagene.

 

304050

 

– Et visittkort

– For meg har samlingen nærmest vært et visittkort. Folk kjenner tekster derfra, og stadig fler får et forhold til diktene mine. Det føles bra, sier Håvard Rem. Han er også tilfreds med var han ser på lyrikkarenaen generelt:

– På parnasset virker det som om det er blitt større toleranse for mer utadvendt og kommuniserende lyrikk. Derfor er det også blitt plass for en Yahya Hassan, en Jon Hjørnevik eller meg selv. Det tror jeg poesien som helhet trenger. Hvis det bare skal være rom for innadvendt mumling, er ikke det sunt. Mangfold er bra.

Les også Håvard Rem: Mellom Knausgård og Koranen

Les også: Hjørnevikmania – hylende fans tok imot Jon Hjørneviks nye diktbok

 

seljeb¯. om kvelden blir namna ropa heim. omsl_Layout 1 Print

 

Også to av årets lyrikkutgivelser har slått seg inn på Lyrikk-listen: Tora Seljebøs Om kvelden blir nanma ropa heim (Samlaget) og Tore Torvunds Skal me leggja ein vedstabel saman (Kvalshaug).

Les også: Ein stabel av kjærleik

Lyrikklisten er utarbeidet av Bokhandlerforeningen for BOK365 og baserer seg på faktisk salg i bokhandel, uavhengig av utgivelsesår.

 

 

Lyrikk, februar
Lyrikk

1En bok om kjærlighetKahlil GibranStenersens (2012)
2

30 40 50
Håvard Rem
Schibsted (2012)
3

Samlede dikt
Hans Børli
Aschehoug (1995)
4

Kjenn ditt hjarta falle

Samlaget (2010)
5

Jon Hjørnevik samlar seg
Jon Hjørnevik
Samlaget (2010)
6

I Guds tanke
Haldis Totland Reigstad
John Grieg. (2013)
7

Om kvelden blir namna ropa heim
Tora Seljebø
Samlaget (2014)
8

Urd
Ruth Lillegraven
Tiden (2013)
9

Høysangen

Stenersens (2011)
10

Du er aldri glemt
Rita Aasen
Lunde (2012)
11

I den ordløse time
Tove Houck
Lunde (2012)
12

Stein til stein
Jon Fosse
Samlaget (2013)
13

Babylonsk harpe
Arnfinn Haram
Efrem (2013)
14

Skal me leggja ein vedstabel saman?
Helge Torvund
Kvalshaug (2014)
15

Litt trist matematikk
Kjersti Annesdatter Skomsvold
Oktober (2013)
16

Livet er den eneste måten
Wislawa Szymborska
Tiden (2013)
17

Boken for blå dager
Bradley Trevor Greive
Schibsted (2007)
18

Orgelsjøen
Øyvind Rimbereid
Gyldendal (2013)
19

Dikt for gutta
Erling Kagge
Kagge (2011)
20

Natten er et annet land
Karin Fossum
Cappelen Damm (2012)