Skriver om Gerhardsen

Hans Olav Lahlum (Foto: Wikimedia Commons)

- Tiden er inne for en ny biografi om Einar Gerhardsen, sier Hans Olav Lahlum.

– Einar Gerhardsen er en av de mest fascinerende og mest krevende utfordringer en biografiforfatter i Norge kan gi seg i kast med, sier forfatter og historiker Hans Olav Lahlum.

Han er denne høsten aktuell med biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene (Cappelen Damm), som har blitt hyllet med terningkast seks og fem i flere aviser. Boken gikk også rett inn på førsteplass på bestselgerlistene.

Nå røper han at han allerede har gitt seg i kast med en ny Arbeiderparti-mann, nemlig selveste landsfader Einar Gerhardsen.

 – Godt forberedt

– Det vil bli en helt annen type bok, med helt andre utfordringer, enn de jeg har støtt på i arbeidet med Reiulf Steen-biografien. Jeg føler meg godt forberedt etter å ha omtalt Gerhardsen som en sentral aktør i fire tidligere bøker, og kom av ulike årsaker til at tiden nå var inne for en ny biografi om Einar Gerhardsen, uttaler Lahlum.

Han har allerede påbegynt skriveprosessen, men svarer foreløpig avventende på spørsmålet om når han regner med å ha boken klar.

Einar Gerhardsen er den lengst sittende statsministeren i Norge etter innføringen av parlamentarismen og allment anerkjent som en av de viktigste politikerne i norgeshistorien. Den forrige og foreløpig eneste historikerbiografien om ham, ble skrevet av professor Finn Olstad tilbake i 1999. Gerhardsens liv og politiske karriere har i høst fått ny oppmerksomhet gjennom Erling Borgens mye omtalte dokumentarserie i NRK.