Konstituert som sjef i Tiden

FÅR MINDRE Forlagssjef Kjetil Strømme Jørve er skuffet over kuttene fra Kulturrådet. Både forlag og forfattere får mindre i høst. Foto: Ingvild Jørve

Kjetil Strømme Jørve går til topps i Tiden etter at Richard Aarø trakk seg etter 18 år.

Richard Aarø varslet nylig sin avgang i Tiden og møtte forståelse hos både ansatte og forfattere. Aarø går til andre oppgaver i Gyldendalhuset. Nå har Tiden konstituert ny sjef. En redaktør rykker opp.

– God morgen og gratulerer, Kjetil Strømme Jørve – dette er vel et kraftig signal om at Tiden vil bestå som selvstendig forlag? 

– Det er ingen grunn til å tro noe annet. Prosjektet vårt med å gi ut god, norsk litteratur, består. Vi er lite forlag med den intimitet og nærhet som jeg tror forfattere ønsker seg, samtidig som vi har en stor organisasjon i ryggen gjennom eierne.

–  Dere var i St. Olavs gate en stund, hvordan var det å komme hjem til Gyldendalhuset igjen? 

–  Forskjellen er mest teknisk og handler om organisering av salgsarbeidet. Men vi har vært her før, føler oss hjemme.

– Programerklæring?

–  Å fortsette den type forleggeri vi driver med. Det er vanskeligere og vanskeligere å få oppmerksomhet rundt ny, norsk litteratur. Det kuttes i både anmelderi og journalistikk, men jeg har ingen ferdig oppskrift på hvordan dette skal løses.

– Hva slags tidsperspektiv har du fått som konstituert?

– Foreløpig er det åpent. Vi er enige om det.

– Du har vært i Tiden siden 2008. Hva blir nytt for deg nå?

– Jeg kommer fortsatt til å lese manus. Dan Andersen er fortsatt relativt ny redaktør hos oss og kom inn med flere nye forfatterskap, så jeg skal lese mye – og snakke med salgsavdelingen.

– Har dere nok folk?

– Tiden har fem ansatte og støttefunksjoner i Gyldendal. Akkurat nå er det passe.