Lagercrantz i nye rom

David Lagercrantz (foto: Magnus Liam Karlsson)

Etter å ha fordypet seg i Zlatans liv og Lisbeth Salanders psyke har David Lagercrantz lagt ut sine litterære kort på nytt.

David Lagercrantz fikk oppdraget med å føre den litterære arven til den avdøde forfatteren Stieg Larsson videre. Han skrev tre bøker, og har også skrevet den prisvinnende bestselger-biografien Jeg er Zlatan i samarbeid med fotballstjernen Zlatan Ibrahimović.

Nå er tiden imidlertid kommet for en mer frittstående fortelling fra forfatteren. I spenningsromanen Obscuritas gir han oss en fiktiv krimfortelling med klasseskiller, krig og psykisk sykdom som ingredienser.

Handlingen er lagt til Stockholm når kalenderen viser 2003 og en fotballdommer med en fortid i Afghanistan blir funnet drept. En viktig brikke i etterforskningen blir professor Hans Rekke, verdens fremste ekspert på avhørsteknikker. Like sentral blir etterforskeren Micaela Vargas fra Husby, som går sammen med Rekke om å løse saken.

– En stor befrielse

I et intervju med TT beskriver forfatteren «friheten» med å skrive «Obscuritas» som berusende: – Det var en stor befrielse å slippe unna angsten for hva Zlatan – eller alle Millennium-fans – skulle synes, slår han fast.

Samtidig forteller han at en stor prestasjonsangst lammet ham i startfasen. Tidlig fikk han kontrakt på fem bøker, ett tyvetalls land sikret seg utgivelsesrettighetene og forhandlinger med Hollywood var i gang. Det ble et stort press på å levere.

USAs krig mot terror, og økende gjengkriminalitet i hjemlandet, ble ledetråder for forfatteren som også takker Blomkvist og Salander for «læretiden».

– Gjennom dem lærte jeg meg sjangeren, og jeg har lært meg å like den, slår David Lagercrantz fast.

Obscuritas utgis i Norge 4. januar.