En lærerik sommer?

Her er noen anbefalinger til en mer lærerik sommer.

Bare fordi det er skolefri, er det ikke av veien med litt kunnskap mellom bading og isspising denne sommeren. Her er noen faktabøker for barn vi kan anbefale:

 

Ingunn Røyset: Brevet frå krigen (Samlaget)

Dette er en bok for de historieinteresserte barna. Jorun Emilie Holm var 12 år da den dagen tyskerne invaderte Norge. I denne boken forteller hun om det å være ung under andre verdenskrig. Hun opplevde tyske bombefly over hustaket, hun ble vekket av SS-soldater på jakt etter Max Manus, så skipet som fraktet norske jøder ut av Norge og skoleveien hennes gikk forbi Gestapo-hovedkvarteret. Boken er også rikt illustrert med bilder.

 

 

Bjørn Ousland: Amundsen gjennom Nordvestpassasjen (Cappelen Damm)

I 1903 reiste Roald Amundsen med skuta Gjøa og et mannskap på seks gjennom Nordvestpassasjen. Gjøaferden skulle vare i flere år og bød på farer, spenning og vennskap med inuitter som skulle prege Amundsen som polarforsker. Dette er den fjerde boken i polarserien til Ousland, tidligere har bøkene Sydover og Nordover vært nominert til blant annet Kulturdepartementets pris.

 

 

Lars Henrik Aagaard: Hvor langt er det til verdens ende? (Cappelen Damm)

 

I denne boken får du svarene på 50 av de største og mest opplagte spørsmålene i livet. Det fins nemlig ærlige svar, uten omveier. Du får vite hva man vet, og svarene blir gitt på en spennende og underholdende måte. Hvor kommer livet fra? Kan jorden gå under? Er global oppvarming farlig?

 

 

 

Max Wainewright: Lær å kode (Cappelen Damm)

 

Dette er datakoding trinn for trinn. Her lærer du alt du trenger å vite om Scratch, Logo, Python, HTML og JavaScript. Og etter hvert blir du så dyktig i datakoding at du kan opprette et eget nettsted. Robothjelpere følger deg hele veien og sørger for at du forstår alt. Datakoding er gøy å kunne, moro å mestre og du vil garantert få bruk for det!

 

 

Unn Pedersen: Vikingdronningens grav (Gyldendal)

I en stor haug på Oseberg fant arkeologene et vikingskip med et gravkammer og masse utstyr. Tora og Ravn er med og opplever alt det spennende som skjer under begravelsen på Oseberg. De er diktet opp, men fortellingene i boka er basert på faktiske funn av arkeologer og forskere. Trond Bredesens illustrasjoner gir liv til fortellingene og setter fantasien i sving.

 

 

Cecilie Winger: Historien om: Columbus (Spartacus)

 

Christofer Columbus var en fattig gutt fra Italia, men som voksen reiste han ut i verden og oppdaget Amerika i 1492. I realiteten fant han et nytt kontinent – det som senere fikk navnet Amerika. Cecilie Winger tar barna med på Columbus sin reise over havet og til det nye kontinentet.

 

 

 

Linn T. Sunne: Elizabeth 1 (Gyldendal)

Dette er en engasjerende og lettlest bok om en av verdenshistoriens mest berømte dronninger. Boken bringer dronningen til live, og forteller spennende historier om faktiske hendelser i Elizabeths tidlige liv. Jenny Jordahls tegneserieaktige illustrasjoner gir et muntert sideblikk på de historiske hendelsene. I tillegg er det med en rekke malerier fra samtiden.

 

 

 

Agnes-Margrethe Bjorvand: Astrid Lindgren (Cappelen Damm)

En vakker biografi for de yngste om Astrid Lindgren, nydelig illustrert av Lisa Aisato (se også hovedill. til denne saken). Dette er en biografi som på inspirerende måte gir barn kunnskap om personen, forfatteren, redaktøren og det engasjerte samfunnsmennesket og medmennesket Astrid Lindgren. Gjennom fortellinger, sitater, faktaopplysninger og magiske illustrasjoner blir vi kjent med en av verdens aller største barnebokforfattere.

 

 

Katie Scott og Jenny Broom: Animalium (Fontini)

 

Animalium er et museum i bokform. En håndtegnet samling av dyr fra hele verden, med tekster som beskriver hvordan de forskjellige artene har utviklet seg, og hvordan de lever. Tilsvarende bøker er også utgitt, Historium og Botanikum, i samme stil som Animalium, og de passer alle like godt som myldrebøker, så vel som høytlesning.

 

 

Randi Fuglehaug: Slik blir du statsminister (Kagge)

Denne boken svarer det store spørsmålet: Hva skal du bli når du blir stor? Det er et spørsmål som er særlig kommer opp i familieselskaper, på skolen, blant venner – og også på sommerferie. I denne boken viser barn og unge valgmulighetene på en underholdende, lærerik og lett tilgjengelig måte. I tillegg inneholder den intervjuer med en rekke yrkesutøvere, blant annet «Sinnasnekker» Otto Robsahm, popartist Marion Ravn, fotballproff Mads Møller Dæhli og statsminister Erna Solberg.