Brobyggeren

Dagens sommergjest Hilde Sandvik driver nettsamfunnet Broen.xyz, der målet er å bygge en tverrnordisk offentlighet.

Hilde Sandvik er grunnlegger og sjefredaktør i nettstedet Broen.xyz, som har vært et fellesnordisk debattforum i snart halvannet år. Hilde er dagens sommergjest i BOK365.

 

Navn: Hilde Sandvik (47)

Tidligere journalist og kulturredaktør i Bergens Tidende, redaktør i Syn og Segn og forfatter av flere bøker. Etter ti år som redaktør i Bergens Tidende, de fem siste årene som kultur- og debattredaktør, startet hun den nordiske debattplattformen Broen.xyz i januar 2016.

Hvor tilbringer du ferien? 

Jeg kommer til å være i Norge – med en liten svipptur til Oslo. Jobben har også sendt meg til Wien i juli. Jeg er så heldig at jeg sitter i en internasjonal fotojury med jurymøter inne i det østerrikske parlamentet. Juryeringen skjer på sommeren. Jeg innvilger meg en ekstra dag i byen – som på mange måter er hjertet av Europa. I august skal jeg noen dager til Nice.

Ferie med eller ferie fra bøker?

De beste feriene er desidert de feriene jeg har ro i kroppen til å lese.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Jeg må trekke frem den beste boken jeg leste i fjor – 1947 av svenske Elisabeth Åsbrink. Hun har skrevet en bok om et nokså glemt år i historien – et år som likevel la grunnlaget for så mye. Poetisk sakprosa: Vakkert, rørende, personlig og politisk. En venn mente jeg bør lese Edward St. Aubyn i sommerferen – det er mulig jeg tar ham på ordet.  Ellers skal jeg ha med det prisbelønte svenske boken Min europeiska familj av Karin Bojs. Hun fulgte sin og slektens DNA tilbake 54000 år i tid.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

For min del er det ingenting mer perfekt om sommeren enn alt som kan legges på rist i kulegrill. Og da mener jeg alt, inkludert eplekart. Og det må være fint vær. Og man drikker kald hvitvin til.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Jeg har mange ulike venner fra ulike deler av livet som ikke kjenner hverandre. Jeg ville ha invitert dem. Og jeg vet det vil bli en god fest.

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

Norske sakprosaforfattere skriver stadig bedre. De utvider rommet for hva det er mulig å fortelle om – og på hvilken måte. Ellers: Det var fint at Fritt Ord kjøpte Litteraturhuset, men jeg håper stiftelsen vil prioriterer den slags engasjement også utenfor hovedstaden.

… og hvem i Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet? 

Akkurat nå kan jeg ikke komme på noen jeg vil så vondt. Selv ikke de verste meningsmotstandere trenger brennmaneter etter seg. Jeg holder meg til min gamle oldemors oppskrift for alle – inkludert Hitler: De skulle ha vært tilsnakket. Og jeg er sikker på at det ville ha hjulpet.

To ord om Broen.xyz og hva dere jobber med i sommer?

Jeg har startet et nordisk nettmedium med mål om å bygge tverrnordisk offentlighet. I sommer jobber jeg med en teknisk utvidelse som vil bli veldig viktig sammen med et svensk tech-selskap for å bygge community-løsning som ikke ligner på noe jeg har sett i et medium før. Forhåpentligvis blir det lansering i høst.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Evaluert museumsreformen. Det er ikke gjort på de årene den har eksistert – og har gitt seg utslag som det nye Nasjonalmuseet.  En ulykke.

Hva  en god sommerferie inneholde?

Sol og sjø. Og så spør du gjerne hvorfor jeg har bosatt meg i Bergen. Det var en tabbe.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Guilty pleasures? Ja – mange.

Kan du gi oss et par?

Marvel-filmar på kino med masse smågodt tel? For eksempel?