Kylling på grillen

KOKEBOK: I denne ukens oppskrift møter norske ganer Østen.

Grillsesongen er offisielt i gang, og de aller fleste tråler internett og kokebøker for å finne de beste grilloppskriftene. Vi har funnet helgens grilloppskrift til deg.

Denne uken presenterer vi en enkel og god kylling satay-oppskrift fra mesterkokk Ole Martin Alfsens Hverdagsmat. Kylling satay er malaysisk fast-food på sitt beste. Selv om vi nordmenn kanskje trenger mer enn noen minutter på denne retten, er det fremdeles en enkel og kjapp oppskrift til helgekosen. Og fortvil ikke, selv om det høljer ned at du fremdeles tilberede denne retten – den kan nemlig gjøres i både panne, ovn og grill.

 

Ole-Martin-Alfsen-175b

«Er det noen der ute i verden som ikke liker Kylling satay? Nei, det var det jeg tenkte», skriver Alfsen selv om denne klassiske thai-retten med kyllingspyd og peanøttsaus. Den salte, syrlige og søte oppskriften med sin eventyrlige nøttesmak er like populær blant barna som de voksne – i tillegg er den enkel å lage.

 

Hverdagsmaten

Hverdagsmat er kokeboken for hele familien. Hvem har vel ikke ønsket seg en mesterkokk på kjøkkenet en tirsdag etter jobb? Med Hverdagsmat blir drømmen til virkelighet.

 

Hverdagsmat 2 oppl

 

Alfsen er kjent fra flere TV-produksjoner, som for eksempel Firestjernes middag, og han står bak kokebokklassikeren Familiekokeboka. Hverdagsmat følger opp suksessen fra hans første bok, og leverer enda en bok som er skreddersydd for å løse vanlige familiers middagskniper.

«Denne boka er skrevet for å hjelpe deg å lage bedre middager i hverdagen. Jeg har forsøkt å tilpasse oppskriftene mine til en norsk hverdag, norske ganer og et norsk varetilbud – uten å kompromisse verken når det gjelder matglede eller kvalitet.»

Denne smakfulle thai-retten er like enkel, som god –  og tilpasset våre norske ganer.

 

Kylling Satay – Kyllingspyd med Peanøttsaus

 

Hverdagsmat_06373

 

Ingredienser

600 g kyllingbryst eller lårkjøtt

16 satayspyd eller grillspyd

 

Peanøttsaus

2 ss olje

1–2 fedd hvitløk – finhakket

1 sjalottløk

½ rød paprika

½–1 rød chili – finhakket

1–2 ss revet ingefær

4–8 ss grovt peanøttsmør

1 dl kyllingkraft eller buljong

2 dl kokosmelk

1 lime, saften av den (eller mer om du vil ha den friskere)

1–2 ss fish sauce

2–3 ss ketjap manis

Et par ss finhakket koriander

 

Salat

Mengden kan du justere selv, hvis det er en råvare barna ikke liker, fjerner du den bare.

revet issalat agurk – i tynne staver

reddiker – i tynne skiver

fennikel – i millimetertynne strimler

 

Asiatisk salatdressing

¼ dl limesaft

¼ dl fish sauce

2 ss soyasaus

½ fedd

hvitløk – knust

litt finhakket chili

 

TIPS: Hvis du ønsker mer smak på spydene, kan kjøttet marineres enten i litt olje og finhakket hvitløk, chili og ingefær, eller i en kombinasjon av 3 spiseskjeer nøytral olje og 2 spiseskjeer kinesisk five spice.

 

Legg spydene i varmt vann først, da tåler de grilling eller steking uten å ta fyr. Sett over risen med en gang, den tåler å stå mens alt den andre lages ferdig. Den skal kokes som vist på side 305.

Hvitløk, løk, paprika, chili og ingefær freses blankt i oljen, tilsett kyllingkraft og kokosmelk, kok opp og la trekke i 5 minutter. Rør inn peanøttsmør under oppvarming mens du visper godt. Kok opp og smak til med de øvrige ingrediensene. Sausen skal ikke koke etter at du har hatt i lime, fish sauce og koriander.

Mens sausen trekker, strimler du kyllingbrystet i ½ centimeter tykke og 3 centimeter brede strimler. Tre strimlene på spydene og krydre med salt og pepper. Vent med å steke spydene til du har laget ferdig sausen og salaten. Ingredienser til salaten kuttes, dressingen blandes sammen. Hell dressingen over salaten ved servering.

Pensle kjøttet med litt olje, og brun spydene på høy varme i stekepanne, grill eller grillpanne til de er gylne og gjennomstekt. Serveres med ris, saus og salat umiddelbart når de er ferdig.