Kvinne man(n) bør ha lest

Herbjørg Wassmo. Foto: Rolf M. Aagaard.

Tre prisbelønte kvinnelige forfattere møtes til samtaler på Litteraturhuset i Skien onsdag kveld. Det er tre kvinner man bør ha lest - også hvis man er mann.

Herbjørg Wassmo er én. Ruth Lillegraven er en annen. Den tredje er Tiril Broch Aakre.  Lillegraven har en liten soft spot for Litteraturhuset i byen, og har flere ganger vært vertskap for programposter der. Som hun også er førstkommende onsdag. Da kommer de to andre til byen.

To generasjoner

Wassmo (75) og Broch Aakre (42) skal snakke med Lillegraven (39) om sine forfatterskap, som man(n) altså bør lese.

Herbjørg Wassmo kjenner de fleste som er glade i bøker. Siden debuten med diktsamlingen Vingeslag i 1977 har hun skrevet barnebok, noveller, skuespill og romaner. Bøkene hennes er solgt til 29 land, og Dina-trilogien er et monumentalt (og også filmastisert) verk i norsk litteratur. I 1987 mottok Wassmo Nordisk råds litteraturpris og i 2010 fikk hun Brages hederspris. Hun har også mottatt Bokhandlerprisen (1983) og Kritikerprisen (1981).

Tiril Broch Aakre er ikke bare forfatter. Hun jobber også som oversetter og redaktør. Hun debuterte med diktsamlingen Kniplinger i 2014. Siden har hun utgitt romanene Redd barna (2015) og Fjällräven gul (2016). Hun ble tildelt Ungdommens kritikerpris i 2016, og mottok Bjørnsonstipendet samme året.

Kvinne man bør lese: Tiril Broch Aakre. Foto: Paal Audestad

Ikke som andre litteraturhus

Daglig leder ved Litteraturhuset i Skien, Merete Franz, forteller at Litteraturhuset i Skien har litt annerledes kår enn andre litteraturhus.

– Skien er ingen studentby, regionen skårer lavt på utdannelse og høyt på en rekke negative statistikker. Men noe har skjedd: 2500 publikummere fant veien til de rundt 15 årlige forfattersamtalene både i 2016 og 2017. Og i dag vet forfattere her til lands at det kan lønne seg å ta den lange og kronglete turen til Skien.

En god alliert

En av grunnene til at de vet det er gode allierte, som forfatter Ruth Lillegraven.

– Ruth har åpnet dører for det lille litteraturhuset i postindustrielle Grenland. Tidligere har hun invitert med seg forfattere som Maja Lunde, Erlend Loe og Tiril Broch Aakre til Skien; denne gangen har hun med seg Herbjørg Wassmo – pluss at vi får et etterlengtet gjensyn med Tiril Broch Aakre, sier Franz.

Ruth Lillegraven har flere ganger vært vertskap for forfattermøter i skien. Her med Erlend Loe. Foto: Kai Hansen

– Elsket Dina

Ruth Lillegraven, som  selv fikk Brageprisen i 2013, gleder seg til å møte de to andre på scenen:

– Jeg var tenåring da Dinas bok kom ut, sier hun. – Den gjorde et voldsomt inntrykk på meg. Den gangen skjønte jeg nok ikke hvor sårbar og etterhvert ødelagt Dina er, jeg bare elsket at hun var så tøff, var uredd og ordna opp med mannfolka. Jeg beundrer Herbjørg Wassmo både for hennes evne til å våge løfte fram vanskelige temaer i samtiden, for hvordan hun gjør norgeshistorien levende, for hennes enorme kunnskaper og for det rike, poetiske språket. Dessuten er hun ei skikkelig kul dame.

Tiril Broch Aakre var faktisk Lillegravens redaktør da hun debuterte:

– Et mer vennlig, klokt og dyktig menneske til å dele min første bokutgivelse med kunne jeg ikke ønsket meg. Tiril har et skarpt blikk og et varmt hjerte og et unikt engasjement for mye. Da hun selv debuterte, med Redd barna, var det selvsagt en fullendt, fantastisk debut. Den boka er en liten skulptur, sier Lillegraven

Man(n)

Kvinne man bør lese: Ruth Lillegraven. Foto: Paal Audestad

Med tittelen på forfattermøtet onsdag ønsker Litteraturhuset i Skien å utfordre spesielt mannlige lesere til å åpne noen bøker de gjerne har en tendens til å la ligge. For er det ikke sånn at mens kvinner leser forfattere av begge kjønn, leser menn helst mannlige forfattere, spør de i programmet?

Det er en av gründerne av Litteraturhuset i Skien, Helle Riis, som skal intervjue Tiril Broch Aakre, mens Ruth Lillegraven skal snakke med Herbjørg Wassmo.

Kvelden rundes av med en samtale mellom Herbjørg Wassmo, Tiril Broch Aakre og Ruth Lillegraven. Det er helt klart duket for en litterær helaften i Skien onsdag.