– Kulere med flere zombier

Zombieapokalypse og en kamp mot tiden er oppskriften i «Zombieutbruddet» av Robert Næss. – Det hadde vært kulere hvis det var flere zombier, mener Barnejuryen.

– Boken handlet om to barn, Thelma og Tico, forteller Oda.

– De hadde et veldig trist liv, skyter Tobias inn.

– Ja, og så ble de tatt med i et hemmelig byrå, Byrået for ikke-hendelser. Der skal de egentlig være lærlinger i ti år, men så ble de sendt ut i oppdrag med en gang, og de må redde verden fra en zombieapokalypse, sier Oda.

Ja til flere zombier

Barnejuryen, bestående av Rebekka, Oda og Tobias fra 7. klasse på Skui skole, har lest første bok i Robert Næss sin nye serie, Byrået for ikke hendelser. De legger ikke skjul på at de nok ikke ville valgt denne boken selv, men boken viste seg å være en gledelig overraskelse:

– Jeg syns ikke sånne fantasi-bøker er det morsomste, men denne boken var egentlig ganske bra, sier Oda.

– Jeg liker sånn fantasi, men det må også ha action, og det kunne gjerne vært mer av det i denne boken. Det hadde vært mye kulere hvis det var flere zombier, sier Tobias.

Som Barnejuryen har forklart handler boken om Thelma og Tico. De har så vidt startet opplæringen som paranormale agenter når de blir sendt ut på sitt første oppdrag, hvor de må sloss mot en horde zombier. Et lite feilsteg kan bety døden – eller at de selv blir zombier.

– Det beste med hele boken var da de var i zombigrotten under Nidarosdomen. De skulle lete etter Olav den hellige, forteller Rebekka.

– Ja, for han var den første zombien, altså den første som fikk viruset. Han hadde jo negler og hår som vokste etter han døde. Og i boka var det zombiemunker passet på kroppen hans, sier Tobias, og Ida er enig i at det var bokens beste scene.

Plotholes

Handlingen var det altså ingenting å utsette på, men Barnejuryen forteller at de ofte klødde seg i hodet mens de leste boken:

– Jeg likte historien veldig godt, men det var noen ting som var som veldig åpne hull i historien som man ikke fikk noe svar på. Og så stoppet boken veldig brått, sier Rebekka, og Oda er enig:

– Ja, den bare stoppet. Og så sluttet den uten noen forklaring på hvordan ting bare sluttet så fort.

Barnejuryen:

Barn blir ofte kalt de ærligste leserne, og i den sammenheng syns vi i BOK365 det bare er på sin plass at de selv får bedømme bøkene som er skrevet nettopp for dem. I ukene fremover slipper vi derfor unge anmeldere til på BOK365.

Begrepet «plotholes» blir forklart for Barnejuryen, og de nikker og sier at det var akkurat sånn det var.

–Ja, det var mange sånne plotholes. Ting ga ikke helt mening, liksom, sier Tobias.

– Det var også litt sånn i starten – da skjønte jeg heller ikke så mye, sier Rebekka, mens Oda setter ord på hva som var forvirrende med starten:

– Det ble forklart om vår verden og oververdenen, eller monsterverden. Så begynte det å komme rifter mellom de to verdenene, og så falt monstrene ned, og ja – jeg skjønte ikke helt det.

Hadde passet bedre til 11 åringer

– Vi likte boken, og vi likte storyen, altså hva den handler om, sier Oda og Tobias. De vil begge gjerne lese flere bøker om Byrået for ikke-hendelser, men Rebekka er kanskje litt mer usikker:

– Jeg ville nok heller lest denne enn mange andre bøker, men det er ikke den første boken jeg hadde valgt meg. Men hvis jeg fikk den, så hadde jeg ikke droppet å lese den.

Barnejuryen er også litt usikre på den tiltenkte aldersgruppen:

– Boken er lettlest, og passer for mange forskjellige aldre, sier Oda.

– Karakterene er jo elleve år gamle. Det er mer spennende å lese om folk som er eldre, enn de som er på samme alder eller yngre. Hadde de vært 13 år hadde det vært bedre, sier Rebekka, og Oda er enig:

– Jeg tror jeg hadde kjent meg mer igjen hvis de var 13 år.

Juryens dom

Rebekka: Jeg likte boken veldig godt, særlig zombiene var veldig spennende. Men det var en del plotholes som jeg ikke likte og ikke forstod. Karakterene burde også vært eldre, og boken kunne vært mer spennende i starten.

Oda: Jeg syns at fortellingen var veldig bra. Det var spennende deler som gjorde at jeg fikk lyst å lese mer, men handlingen var ikke så godt forklart noen steder og det var en del plotholes.

Tobias: Jeg synes boken hadde en dårlig slutt, og det ødela boka. Boken kunne gjerne vært lenger, så slutten hadde vært bedre og vi kunne lest mer.

 

Barnejuryens dom:

Vi likte veldig godt handlingen i Zombieutbruddet (Juritzen), og ikke minst zombiene var spesielt spennende. Men det er en del ting forfatteren ikke forklarer, og handlingen får da noen huller som gjør handlingen vanskelig å følge. Boken var spennende, og vi vil gjerne lese mer om Byrået for ikke-hendelser.