Kristin Vego årets Vesaas-vinner

VESAAS-NOMINERT: Kristine Vego (foto: Erika Hebbert)

Kristin Vego får Tarjei Vesaas debutantpris for sin novellesamling «Se en siste gang på alt vakkert».

Prisvinneren er født 1991, opprinnelig dansk og fra Aarhus, men har de siste årene bodd i Oslo. Når hun ikke skriver på egne ting, jobber Vego som kritiker i den danske avisa Information og som redaktør i det norske tidsskriftet Vagant.

Se en siste gang på alt vakkert er gitt ut på Gyldendal, som i sin presentasjon av boka skriver at: «Kvinnene i Se en siste gang på alt vakkert står alle overfor noe ukjent, en side av tilværelsen som de ikke har erfaring med fra tidligere. De ni novellene handler om begjær og ensomhet, om tap og tilgivelse. Men også om det vakre som viser seg i glimt, det hellige og alminnelige som åpenbarer seg blant livets tilfeldigheter».

Vesaas debutantpris-juryen begrunner sin tildeling av prisen til Vego med at «Kristin Vegos noveller foregår alltid i et sanselig og nærværende nå. Og midt i denne sansbare virkeligheten, blant lukten av våt ull og fornemmelsen av iskald, fuktig vinterluft, skjuler det seg øyeblikk av stor skjønnhet, en skjønnhet som ikke helt lar seg fatte eller fange.»

Da Vegos novellesamling i fjor kom ut, ble hun intervjuet i bokdebutant-serien på kulturbloggen LeffesLab. Intervjuet med Vego kan du lese her.

Tarjei Vesaas’ Debutantpris blir hvert år blir delt ut til fjorårets beste unge skjønnlitterære forfatter. Prisen deles ut av Den norske Forfatterforening, og det er foreningens litterære råd som er prisjury. Juryen består av rådets ni medlemmer, og de velger en prisvinner ut fra en fri og selvstendig vurdering basert på estetiske kriterier.

Prisen ble innstiftet av Tarjei Vesaas i 1964 med pengene Vesaas mottok som vinner av Nordisk råds litteraturpris dette året.