Krigen mot bakteriene allerede i nytt opplag

Erik Martiniussen (foto: Sigurd Fandango)

Erik Martiniussens bok "Krigen mot bakteriene. Helsekrisen som truer oss og hvordan vi kan løse den" (Press) har fått stor oppmerksomhet siden den ble lansert. Nå kommer boken i nytt opplag – med nytt, spesialskrevet forord om koronakrisen og antibiotikaresistens.

«Allerede i mars kan jeg si: Denne boken om bakterier er en av årets beste! [ …] Jeg bøyer meg i det bakteriefylte støvet for forfatter og journalist Erik Martiniussen og hans jakt på bakterier. Dette er en storslagen bok om noen av våre minste fiender og venner.», skrev Hilde Østby i Aftenposten om Krigen mot bakteriene da boka ble utgitt i midten av mars. Dagbladet og Stavanger Aftenblad ga boka terningkast seks, og Dagbladets Cathrine Krøger kalte boka en «pageturner om bakterier».

Spesialskrevet nytt forord

Norske lesere var enige. På tross av at det aller meste ellers i den norske offentligheten handlet om koronakrisen, gikk Krigen mot bakteriene rett inn på bestselgerlistene. Bare tre uker etter lanseringen var førsteopplaget revet bort. Nå kommer det andre opplaget, med et spesialskrevet nytt forord hvor Martiniussen blant annet diskuterer koronaepidemien i lys av utfordringen med bakterieresistens.

I boka kaller Martiniussen problemet med antibiotikaresistens «en snikende epidemi som truer med å ødelegge det globale helsevesenet innenfra». Ekspertene anslår at hvis ikke det tas radikale grep for å redusere overforbruket av antibiotika, vil 10 millioner mennesker årlig kunne dø av antibiotikaresistente bakterier i 2050, flere enn de som nå dør av kreft hvert år.

Resistens-problematikk og korona

Men antibiotikakrisen utspiller seg allerede nå – med fatale konsekvenser. Som en av de første i norsk og internasjonal offentlighet pekte Erik Martiniussen i en kronikk i Aftenposten den 24. mars på at de høye korona-dødstallene i Italia og Spania kunne ha forbindelse med resistens-problematikken i landene. Kronikken toppet leserstatistikken i Aftenposten, og fikk også oppmerksomhet i Sverige, Finland og Danmark. Siden har sammenhengene Martiniussen peker på blitt understreket av medisinske eksperter i flere land. «Sett i lys av den siste virusepidemien kan antibiotika-krisen virke triviell», skriver Martiniussen i det nye forordet. «Men det er den ikke. Tvert imot viser korona-krisen hvor fundamental antibiotika er, selv i en viruspandemi. De landene som sliter mest med resistente bakterier har også de høyeste dødsratene for korona. Dette henger sammen. Utbredelse av resistente bakterier gjør korona og andre virussykdommer farligere.»

Internasjonal interesse

Krigen mot bakteriene har allerede vakt bred interesse blant internasjonale forleggere, og rettighetene for oversettelse ble solgt til Sverige allerede før utgivelse.