Kontroversiell Charlie

Nytt Roald Dahl-cover skaper storm

Roald Dahls Charlie og sjokoladefabrikken fyller femti år i år, og i den forbindelse gir det britiske forlaget Penguin ut boken i ny utgave, med nytt cover. Et cover som høster storm.

 

Penguin publiserte det nye coveret på sin egen facebook-side for få dager siden, og nå har forlaget fått kraftig kritikk for valget av bildet.

Det er nemlig verken Charlie, sjokoladefabrikken, Willy Wonka eller gullbilletten som pryder forsiden på den nye ”voksenversjonen” av boken. Det er derimot et bilde av et ungt, sminket og voksenkledt barn. Kritikerne kaller omslaget ”ekkelt”, ”grotesk” og ”upassende seksuelt”. For hva har egentlig denne piken med Charlie og sjokoladefabrikken å gjøre?

 

Forsvarer valgetcharliefacebook

Penguin forsvarer valget av bildet ved å si at de bevisst har beveget seg bort fra det klassiske, ettersom målgruppen for denne utgaven ikke er barn, men voksne. Piken på coveret kan for eksempel forestille Veruca Salt, et av de andre barna som vinner et besøk til Willy Wonkas sjokoladefabrikk. Veruca er bortskjemt og får alt hun peker på av foreldrene, og hun understreker ett av bokens tema; forholdet mellom barn og foreldre. Penguin sier også at Dahl er kjent for å blande det lyse og lette med det mørke og dystre, slik denne forsiden gjerne vil gjøre.

Penguin la først ut bare coverbildet uten tittel eller forfatternavn på sine Facebook-sider, for å få folk til å gjette hvilken bok som skulle nyutgis. De fleste gjettet at dette skulle være en ny utgave av Vladimir Nabokovs Lolita eller Jacqueline Susanns Dukkenes dal. Reaksjonene på både Twitter og Facebook har vært mest negative, og kritikken har fokusert på den økende seksualiseringen av barn, og hvor irrelevant bildet er for bokens handling. De to hovedpersonene i boken er i de flestes øyne Charlie Bucket og Willy Wonka.

 

I selskap med Austen, Dickens … og Morrisey

Boken gis ut 4. september og publiseres som en ”Penguin Modern Classic”. Charlie and the Chocolate Factory er en av få barnebøker som noen gang har fått æren av å bli regnet som en av Penguins klassikere. Det er ikke første gang bøker under ”Penguin Modern Classics” får kritikk. Senest i fjor ble det stort oppstuss da Penguin publiserte tidligere The Smiths-voksalist Morrisseys selvbiografi som en klassiker, på lik linje med Jane Austen, Henry James og Charles Dickens.

(Coverfoto fra Penguins facebookside)