Klart for Stavern Litteraturfestival

VANITY: Myriam Bjerkli sier de er åpne på at de har en spleise-variant med forfatterne i ett av forlagene.

– Programmet har aldri har vært så bra og omfattende som i år, sier festivalsjef Myriam Bjerkli om årets festival som sparkes i gang på fredag.

Stavern Litteraturfestival feirer fem år i år. Da den første festivalen ble avholdt i 2013 var det en liten gjeng frivillige bak initiativet. Fem år senere er det fremdeles de opprinnelige fire som arrangerer festivalen, men i tillegg har de fått med seg syv frivillige hjelpere.

– De første årene var det ingen som hadde hørt om oss, men nå opplever vi at forfattere selv tar kontakt og har lyst til å komme til oss. Vi har faktisk vært nødt til å avvise noen virkelig «store» navn, noe som både er litt smigrende og litt synd. Men det kommer jo en ny mulighet neste sommer …

 


HØYDEPUNKT: Vigdis Hjorth skal bokbades av kulturjournalist
Merete Holtan Garté på festivalens første dag.

 

Det er hele nitten programposter på årets program, og det er plass til omkring 1500 publikummere på hver post. Her er det noe for alle, sier Bjerkli:

– Vi har flere programposter enn vi har hatt noe tidligere år, og vi har forsøkt å favne bredt. Her bør det være noe for enhver smak.

 

Seksgangeren i forhåndssalg

Det er dugnadsånden som holder Stavern Litteraturfestival i gang, og Bjerkli stikker ikke under en stol at det er vanskelig å drive en festival.

– Vi har noen få lokale sponsorer som bidrar med litt – men vi har dessverre aldri fått støtte av for eksempel Kulturrådet, så totalbudsjettet er lavt. Vi kan derfor ikke leie inn hjelp, men må gjøre alt selv. Fra å sørge for at forfatterne har det bra, kjøre og hente, bære stoler og bøker, lage program og reklamere for det og alt annet som skal til for få til en mest mulig vellykket festival.

 


ILDSJELENE: Styret i Stavern Litteraturfestival. Fra venstre: Rune Sørli, Øyvind Ludvigsen, Myriam Bjerkli og Frode Eie Larsen.

 

Det er med andre ord et lite apparat som arbeider i kulissene, men Bjerkli hevder at de blir dyktigere for hvert år som går:

– Både når det gjelder det praktiske, og ikke minst når det gjelder programmet, som aldri har vært så bra og omfattende som i år.

Til tross for minimal økonomisk støtte, strømmer publikum til festivalen. I år har forhåndssalget gått over all forventning:

– Tidligere har det meste av billetter vært solgt «i døra» og bare noen få på forhånd, men så langt i år så har vi forhåndssolgt mer enn seks ganger så mange billetter som i fjor. Det synes vi selvfølgelig er flott!

 

Flere høydepunkter

–  De store navnene her har jeg sett og hørt flere ganger før, så jeg har spesielt to litt mer ukjente poster som jeg ser fram til. Torgeir Schanckes «I Mikkels lys» tror jeg blir en sterk og kanskje også tårefylt opplevelse. Deretter satser jeg på at Jon Gangdal skal få meg i godt humør igjen, med sin fortelling om en kronglete «kamp» for å få bygget en bod i hagen. I tillegg er jo Dag Solstad bestandig en spennende opplevelse, sier Bjerkli om de programpostene hun gleder seg mest til.

Det kommer også mange andre store navn til Stavern kommende helg. Bjerkli trekker frem Vigdis Hjorth, Åsne Seierstad og Jørn Lier Horst som noe av høydepunktene publikum kan glede seg til. Dessuten bringer årets festival med seg en gladnyhet:

 


MORO FOR UNGA: Prins Godhjerta alias Erik Johansen
skal underholde de minste på søndag.

 

–  I år fortsatt noe vi startet litt forsiktig med i fjor, nemlig mange gratis program for barn og unge. Søndagen på Det Gule Galleriet er helt og holdent viet barn og ungdom, med blant annet forfattere som Tom Kristensen, Marit Reiersgård og Audhild Solberg på scenen. I tillegg blir det ballongmann, musikk, bok og show med Erik Johansen og lesestund for de helt minste med Nina Bay, hvor alle barn får en gratis bok fra Liv Forlag. Alt som foregår for barn og gratis og vi håper på mange unge besøkende!

 

Hele programmet til Stavern Litteraturfestival finner du her. 

 

Hovedfoto + festivalbilder: Myriam Bjerkli
Foto Vigdis Hjorth: Kjell Ruben – Palookaville