–Vi er som en stor matfamilie, hvor alle prater med alle, sier Helena Neraal, en av fem norske finalister i Gourmand Cookbook Awards i Kina.
I begynnelsen ble det hele avskrevet som et luftig påfunn og spådd et kort liv. Nå runder Gourmand Cookbook Awards 20 år og har vokst til å bli et gigantarrangement. 205 land er representert i konkurransen – det samme antallet som i OL.
–Vi er over 600 deltagere fra hele verden samlet her og nyter både den gode maten og det gode selskapet med andre matinteresserte. Godt sommervær, strandliv og rundt 30 grader skader heller ikke etter en elendig mai hjemme, forteller Helena Neraal. Hun representerer Norge i den store klassen for kjøttretter og er shortlistet sammen med åtte andre nasjoner med boken Elg & Co.
Ytterligere fire norske finalister å finne i andre klasser i årets Gourmand-kåring.
Bygger på fransk og kinesisk
I år har man valgt å legge kåringen til Kina:
–Initiativtakeren bak Gourmand Awards har signalisert et ønske om å bygge en bro til Kina, som er et viktig mat-land. Som representanten for Le Cordon Bleu har uttrykt det: Det finnes tusenvis av oppskrifter og ingredienser i verden, men det finnes egentlig kun to teknikker i «high cuisine»: den kinesiske og den franske, som alle de andre bygger videre på, forteller Helena Neraal.
PÅ PLASS I YANTAI: Helena Neraal.
At valget falt på den Yantai, en blomstrende millionby hvor stadig nye skyskrapere skyter i været, er heller ikke tilfeldig:
–Yantai er hovedsete for Kinas vinproduksjon og for Shadong-kjøkkenet. Det er kanskje det beste kinesiske matdistriktet i følge mange asiater, men det kjøkkenet som er minst eksportert til resten av verden – med Sichuan, Guangdond og Shanhai som de mer kjente. Maten vi spiser på byen her er en miks av Shandong og koreansk mat, sier Neraal.
–Forener kulturer
–Vi er som en stor matfamilie, hvor alle prater med alle. Spennvidden på mine nye venner er stor: Fra den 25 år gamle Foodtruck-eieren Sophia fra Australia, den samiske kokebokforfatteren Viktoria, danske Linda som fotograferer og skriver om franske viner, og TV-kokkene Mayur fra India og James fra Storbritannia. Mat forener kulturer uansett hvor du kommer fra og hvilken religion du har. Og det viser seg at vi er mer like enn vi tror. Når vi snakker sammen her, viser det seg at hvis vi sammenligner de mange tusen år gamle mattradisjonene til samene og tilsvarende hos visse indiske stammer, lager man maten helt likt, forteller Helena Neraal.
EGGER TIL STRID: New Zealands Gerard Egger (t.h.) byr opp til maori-fight foran dagens finale.
–En «råere» kontrast
–Jeg tror Elg & Co er nominert for det lokale og tradisjonelle kombinert med en moderne touch. Litt som en «råere» kontrast til verdens øvrige matkulturer, forteller Neraal.
Hun er i et tøft engelskpråklig-dominert finaleheat sammen med Australia (A land of flavours, Lamb Cookbook), Brasil (Carnes), Canada (The Bologna Cookbook), Colombia (Carnes de Montey Seguridad Alimentaria), Tyskland (Fleisch), New Zealand (A cut above with Angus Pure), Storbritannia (The Meat Cookbook) og Wales (Much Ado about Mutton).
–Bare det å være her er morsomt, men det er klart vi er konkurransemennesker også. En plassering ville være stort, sier Helena Neraal.
Her er de norske finalistene:
Bloggere:
Jørgen O. Grann og Olav Birkeland: Den velutstyrte mannen (Schibsted)
Best Scandinavian Cuisine:
Eirik Nilssen: Mat fra Nord-Norge (Sans Forlag)
Best Japanese Cuisine:
Arne Austbø: Sushi – fra hav til fat (Taku Publikasjon)
Diet – for the public:
Vibeke Blomvågnes: Bare juice det (Gyldendal)
Meat:
Helena Neraal, foto Anne Manglerud: Elg & Co (Schibsted)
Hovedbildet: God mat bør ha følge av god vin. Her er Helena Neraal sammen med den britiske vineksperten Keith Grainger.