Kjell Olaf Jensen er død

Litteraturkritiker, oversetter og tidligere styreleder i Norsk PEN, Kjell Olaf Jensen, er død.

Kjell Olaf Jensen døde mandag etter lang tids sykdom, melder NTB.

 

Den 69 år gamle litteraturkritikeren, som hadde magistergrad i litteraturvitenskap, var styreleder i Norsk PEN fra 1997 til 2007. Han hadde også en rekke andre styreverv og var blant annet styremedlem i Amnesty Norge i to perioder.

 

Kundera, Modiano og Dan Brown

Kjell Olaf Jensen har også oversatt en rekke bøker til norsk. Blant forfatterne Jensen har oversatt er nobelprisvinner Patrick Modiano og Irvin D. Yaloms Da Nietzsche gråt. Han har også oversatt internasjonale bestselgerforfattere som Dan Brown, Tatiana de Rosnay, Robert Ludlum og Lionel Shriver (Vi må snakke om Kevin).

Sammen med Michael Konupek fikk han Riksmålforbundets oversetterpris (1984) for Milan Kunderas Tilværelsens uuholdelige letthet.

 

Friby-forkjemper

Jensen var en av frontfigurene i arbeidet med å etablere nye fribyer for forfattere i Norge. Gjennom fribyordningen inviteres forfattere som beviselig er truet eller forfulgt i sitt hjemland på grunn av sitt litterære virke. Ordningen inkluderer forfattere av både skjønnlitterære og faglitterære verk og skuespill, poeter, redaktører, oversettere, forleggere, journalister og tegneserietegnere. Den første fribyen ble etablert i 1995 og Jensen bidro til at stadig flere fribyer ble etablert.

I 2010 ble Kjell Olaf Jensen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sitt mangeårige arbeid og engasjement for ytringsfriheten».

 

 

(Foto: NTB / Simen Grytøyr)