Kepler-fest med krimkolleger

Cappelen Damm feirer 70 000 nye Kepler-bøker med en minifestival for fansen.

Lars Kepler selger og selger. Anslagsvis 100 000 totalt pr. bok til nå i Norge, og allerede 70 000 i opplag på den blodferske thrilleren Stalker. Det skal feires med en liten krimfest i Cappelen Damm-huset i Oslo onsdag kveld. Flere kolleger er også meldt.

 

gørvell
Knut Gørvell

Lars Kepler er som mange krimelskere vet ikke én person, men to. Nemlig det svenske ekteparet Alexandra og Alexander Ahndoril. De er på plass i Oslo onsdag kveld for å møte kolleger, lesere og la seg intervjue på scenen av Marte Spurkeland. Allerede 70 000 i opplag på den nye boken, den femte i serien, vitner om en stor følgerskare i Norge. Hva er hemmeligheten?

– De har en vidunderlig evne til å skrive spennende bøker, sier Knut Gørvell, utviklingssjef for skjønnlitteratur i Cappelen Damm.  – Handlingen raser avgårde i et voldsomt tempo, nesten over stokk og stein. Det er noe Nesbø-akrig over det. Skikkelige pageturnere, sier Gørvell om Kepler-bøkene.

 

En spenningsfilm hver dag

keplerDet sies at forfatterparet ser en spenningsfilm hver eneste dag og inspireres av det. Ifølge Gørvell er beskrivelsene deres realitiske, men det er ikke akkurat noe normalt nordisk politiliv som skildres.

– De er mer opptatt av spenning, fart og driv enn at alt er helt korrekt. Hovedpersonen deres, Joona Linna, er en slags finsk-svensk Harry Hole. Han er tøffere enn toget, men en vanlig staut nordisk mann. I forrige bok trodde man han døde, men i Stalker er han her igjen, foreller Gørvell.

 

«Sykelig besatthet av en annen person»stalker

Den nye boken tar altså for sg et stadig mer aktuelt tema. «Stalking» er av Wikipdia definert slik: «Stalking eller forfølging er en sykelig og tvangsmessig opptatthet eller besatthet av en annen person og innebærer at denne andre personen blir forfulgt og utsatt for uønsket oppmerksomhet og annen plagsom atferd. Personen som forfølger folk, kan kalles en stalker eller plageånd.»

– Ja, et er et aktualt tema , sier Gørvell, og forteller at uhyggen sniker seg innpå deg etter hvert som du leser den nye boken. – Tenk deg at du står hjemme og ser ut i mørket. Det kan jo være spennende nok. Når du har lest den så vil du ikke være alene hjemme, for å si det sånn.

 

Ikke bare Kepler

Onsdag kveld kan du altså treffe forfatterparet og få signert bøker. Hva skjer ellers på krimfesten?

– Det blir et totimers program der du treffer flere av forlagets krimforfattere. Chris Tvedt og Elisabeth Gulbrandsen kommer. Det gjør også Hans Olav Lahlum, krimdebutant Jon Øystein Flnk, Sigbjørn Moestue og Johnny Brenna. De vil også bli intervjuet og presentert fra scenen, og selvsagt signere bøker, sier utviklngsjefen.

 

Stedet er Cappelen Damm-huset i Akersgata, tidspunktet er 19-21.