– Jeg liker å kjenne meg igjen

- Enten som den jeg er nå eller barnet jeg var, forteller barnebokillustratør Gry Moursund i vår ukentlige spalte.

Gry Moursund er utdannet innen illustrasjon og grafisk design ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. I 1999 begynte hun å illustrere bildebøker, og hun har siden det mottatt en rekke priser for illustrasjonene sine. Gry Moursund er søster til barnebokforfatter og -illustratør Jill Moursund. Bli bedre kjent med henne og hennes nyeste prosjekt her i vår ukentlige spalte. 

 

Illustratør: Gry Moursund, 45

 

bukkenebruse2

 

Aktuell med: Klaffebokverjon av Bukkene Bruse på Badeland (Cappelen Damm)

 

Hvorfor illustrerte du akkurat denne boken: 

Forfatter Bjørn F. Rørvik og jeg satte oss ned og prøvde å lage en kortere klaffebokversjon av Bukkene Bruse på badeland for de aller yngste uten å miste kjernen i orginalboken. Under klaffene finnes det nå noen nye små historier om både bukkene og trollet.

 

Tre barnebok-favoritter:

– Historiene om Emil på Lønneberget av Astrid Lindgren. De var morsomme da jeg var barn, men faktisk enda morsommere nå som jeg er voksen.

–  Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren. Det er ikke ofte jeg gråter når jeg leser, men når det skjer, må jeg bare si meg overvunnet. Brødrene Løvehjerte gjorde det med meg. Den handler tross alt om noe av det viktigste i livet – å elske og å være elsket.

Min vän Lage av Eva Lindstrøm. En underfundig, egenartig og lavmelt humoristik billedbok om et tilfeldig vennskap mellom en jente og uglen Lage – tidligere naturprogramreporteter, handverker  og senere flyskolelærer.

 

Sjekk ut:

Eva Lindstrøm er ingen nykommer i Sverige, men fortsatt ganske ukjent i Norge. Både tekst og bilder har en helt særegen lun og humoristisk fortellerstemme hvor hun forteller tilsynelatende enkelt, men hvor jeg likevel i oppslag etter oppslag ikke blir helt ferdig med det som fortelles og kan vende tilbake gang etter gang.

 

Hvordan jobber du?

Jeg går ofte igang med stor entusiasme, og skisser meg gjennom historie og karakterer veldig raskt. Deretter begynner en mer utmattende fase med å finne uttrykket jeg leter etter. Det hele ender som regel i et nesten søvnløst skippertak og en følelse av at dette ikke ble helt bra og at det må bli bedre neste gang.

 

der sto trollet

 

Din egen favorittillustrasjon?

Dette er kanskje ikke min beste illustrasjon, men da den endelig sto på papiret så var det akkurat det jeg hadde lett etter. «Der sto trollet!» Det var en forløsning som løste en lang billedrekke.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn? 

-Noen av dem var nok bøkene om Barbapappa av Annette Tison og Talus Taylor. De enkle historiene om kapitalisme, forurensning, dyrevern og alle menneskers likeverd fikk meg til å føle meg litt voksen.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt? 

Mange barnebokfigurer er ville og oppfinnsomme, men jeg vil nok helst velge rolig kveld med mumitrollet og vennene hans. Det hadde sikkert blitt en magisk og rolig kveld med passelig prat og kanskje en snus med Snusmumrikken.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært? 

Pippi i sinnet, men når jeg tenker på det å være et nesten foreldreløst barn så skulle jeg nok heller velge å være den buldrende pappan til Pippi som bare vet på at datteren klarer absolutt alt.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Den bør være god å lese høyt, tåle repetisjoner i både tekst og bilde og jeg liker å kjenne meg igjen – enten som den jeg er nå eller barnet jeg var.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi? 

Da blir det nok Harry Potter fordi det er et så fryktelig langt og spennede eventyr.