– Jeg har en dyp forkjærlighet for dystopiske romaner

RUSSETIDEN ER OVER: Og Leah Henriksen har bokdebutert. (Foto:Privat)

Hun er interessert i trening, litteratur, britiske band og dyre- og miljøvern, skriver Ena Forlag når de presenterer årets eneste debutant som også er midt i russetiden.

Forfatter: Leah Henriksen

Bok: Vinter på savannen (medforfatter: Levi Henriksen)

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Min far fikk tilbudet om han og jeg kunne tenke seg å skrive en bok sammen fra savannen i Afrika. Dette sa vi ja til uten helt å vite hva boka skulle handle om, kun at det skulle være

FAR OG DATTER: Fersk bokutgivelse hos imprintet Ena

en barnebok. I ettertid har jeg fått øynene opp for at dette prosjektet er min stemme, og at min stemme kan påvirke. Derfor har tanker om miljø- og dyrevern vært viktige og tilstede under hele prosessen.

Tre favoritter:

Fluenes Herre. Jeg har en dyp forkjærlighet for dystopiske romaner, og denne var blant de første dystopiene jeg leste og den holder av den grunn en spesiell plass i hjertet mitt.  

Animal Farm, eller Kamerat Napoleon på norsk. Kamerat Napoleon og Fluenes Herre var romanene jeg leste og analyserte til fordypningsemnet mitt og ikke uten grunn. Jeg hadde ikke et kjedelig øyeblikk gjennom hele prosessen.

Hvilken som helst barnebok av Roald Dahl eller Astrid Lindgren. Jeg liker å si at de to forfatterne har oppdratt meg. De skal i hvert fall ha mye av æren for at jeg er den jeg er. Dahl og Lindgren var en utrolig stor del av barndommen og jeg hadde nok ikke lest så mange bøker som jeg gjør om det ikke hadde vært for dem. I tillegg må jeg si Phenomena av Ruben Eliassen da dette er den første bokserien jeg falt for og leste iherdig.

Uslipt diamant

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har lest Franz Kafkas Prosessen, men har planer om det og gleder meg til å lese den med tanke på at forfatteren selv ønsket at vennen skulle brenne alt av hans manuskripter.

Sist leste bok:

Gjelder alle skolebøkene mine? Hvis ikke er sist leste bok Jenta som ville redde bøkene som kanskje er en barnebok, men som ga meg tilbake lesergleden midt i alt av skolestress. I tillegg driver jeg med Vidunderlige nye verden.

Hvordan jobber du?

Jeg er veldig flink til å starte tidlig. Problemet er at jeg ikke fortsetter og tar deretter en lang pause før jeg igjen fortsetter etter en lang tid og det er kort tid igjen, men nok tid til at jeg ikke får dårlig med tid.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt et stevnemøte med?

Dette er et vanskelig spørsmål hvor jeg først slet med å finne noen og deretter velge én blant tre. Det står mellom trollmannen Sha-ra fra Phenomena, Augustus Waters fra Faen ta skjebnen og Enjolras fra Les Misérables. Det ville vært en lærerik opplevelse om jeg hadde diskutert med Sha-ra som er en vis trollmann. Hvilken tenåringsjente har ikke falt for Augustus Waters? Enjolras velger jeg fordi jeg elsker Les Misérables og et stevnemæte med revolusjonslederen må da inspirere meg til mine små uviktige kamper i livet sammenlignet med revolusjon.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Dette er et spørsmål jeg ikke på nær føler meg kompetent eller kvalifisert til å svare på. Det som hadde vært gøy å se er en barne- og eller ungdomsforfatter. Bøker er en måte å oppdra barn på og har en underlig virkning av å fjerne alt som ligner ensomhet, som både Dahl og Lindgren har gjort med meg. Etter at Bob Dylan vant, kan vel også dette være mulig?

Facebook og sosiale medier- fest eller kolera?

Nå forventer kanskje mange at siden jeg er 19 år gammel at jeg elsker sosiale medier. Jeg sier som alle andre; sosiale medier er bra og dårlig til samme tid. Man sprer nyheter raskere, og folk får et større innblikk i politikk, klimaproblemer og kultur verden over. Dette innebærer jo anonyme hatkommentarer, MEN også fine videoer om dyr som er lojale, reddes på vei til slakterhuset eller er venner med andre dyr. Det er i hvert fall dyrevideoer som er min favoritt på nett, fordi dyr er fredfulle irriterer meg heller ikke på sosiale medier som mange mennesker gjør.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Her kan du kaste bort mange timer på å bli klokere (eller ikke); https://www.sporcle.com/

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Går det an å velge en prat med Alfred Hitchcock på et stjernespekket filmsett?