Jægtnes’ gjennombrudd på Norsklista

Hilde Susan Jægtnes (foto: Paal Audestad)

– Det føles surrealistisk å se USA-romanen min på en bestselgerliste - i ordets rette forstand og ikke bare som en verbal krykke for å kommentere en toppidrettsprestasjon overfor en lat sportsjournalist, sier Hilde Susan Jægtnes.

Ettersom Hilde Susan Jægtnes’ tidligere romaner har gått relativt stille i dørene, kan vi trygt kalle Jeg grunnla De forente stater (Tiden) forfatterens gjennombruddsroman. Nå finner vi den på bestselgerlista over norsk skjønnlitteratur.

– Jeg innser at jeg så langt i forfatterskapet muligens har skrevet for surrealistisk til å kunne havne på noen bestselgerliste, sier Jægtnes.

Smittende suksess

Jeg grunnla De forente stater handler om Alexander Hamilton – intet mindre. Aftenpostens anmelder Preben Jordal skrev: «Akkurat da jeg skulle til å klage over manglende variasjon i norsk samtidslitteratur, kom det ut en roman om den amerikanske nasjonsbyggeren Alexander Hamilton […] ja, han fra Broadway-musikalen.»

Anmelderne var begeistret og boka ble Brageprisnominert og er nå nominert til P2-lytternes romanpris.

– Jeg skulle ønske at denne romanens suksess på magisk vis smittet over på de tidligere utgivelsene, slik at norske lesere ved et slag ble superinteressert i surrealisme, drømmelogikk, klamme kvinnelige gotiske eventyr og islandsk bondegårdsrølp. I så fall ville alt jeg har skrevet blitt utsolgt på et blunk, og jeg ville endelig fått råd til det gjennomsiktige flygelet jeg ønsker meg, sier Jægtnes.

 

Norsklista – Skjønnlitteratur – Uke 52 – 2021

Listen er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.