Inviterer til Fosse-fest

Jon Fosse (foto: Agnete Brun)

Jon Fosses forlag inviterer til folkefest i Oslo – mens hovedpersonen er i Sverige for å motta Nobelprisen i litteratur.

Den gratis Fosse-festen finner sted på Litteraturhuset i Oslo 7. til 10. desember og arrangeres sammen med Det Norske Samlaget. Jon Fosses nobelforedrag strømmes direkte på storskjerm torsdag ettermiddag, etter en personlig innledning av Olaug Nilssen.

I tre dager skal det vanke et variert kunstnerisk program for både barn og voksne. Fosse-fans som Oslo-biskop Kari Veiteberg og forfatterne Brit Bildøen, Vigdis Hjorth, Tore Renberg, Kathrine Nedrejord, Kjartan Fløgstad og Brynjulf Jung Tjønn dele sine perspektiv på hans forfatterskap – mens Linda Eide og Sjur Hjeltnes skal ha «innføring i Fosse for dumskallar».

Skuespillerne Trine Wiggen og Vetle Bergan fremfører Fosse-dramatikk, mens Sandra Kolstad, Tuva Syvertsen, Ingrid Olava og Gjertrud Jynge trår til musikalsk med tonesatte Fosse-dikt.

Om årsaken til feiringen sier Håkon Kolmannskog, forlagssjef i Samlaget:

– Nobelprisen til Jon Fosse er rett og slett eit eventyr. For første gong på nesten hundre år har ein norsk forfattar fått den gjævaste litteraturprisen – for ei anerkjenning av Fosse, norsk litteratur og det nynorske språket.