Inspirert av gammel øksemorder

Høstens barne- og ungdomstitler byr på en god dose grøss og gru. Aleksander Brown hentet inspirasjon i nattemørket på Dokka.

Nykommer og serieforfatter Aleksander Brown debuterte med den humoristiske barneboka Elgen Geir (Omnipax) i 2013, og er nå aktuell med titlene Kistefjes og andre mareritt (Omnipax) og Evig midnatt på museet (Omnipax), som inngår i serien ”Mørkets utvalgte”. Sistnevnte er inspirert av Lands Museum på Dokka, hvor faren til Brown jobber.

Evig midnatt på museet

 

– For å få inspirasjon til den historien, overnattet jeg en natt i et gammelt tømmerhus på museet, hvor en kjent øksemorder tilbrakte sin siste natt i live. Jeg sov ikke særlig godt den natten, for å si det sånn…

Hvordan er skriveprosessen din?

– Det begynner med at jeg får en idé og tenker: «Dette er den beste ideen til en bok noensinne.» Så strever og sliter jeg med å få strukturen på plass og tenker: «Dette er den verste ideen til en bok noensinne.» Til slutt skriver jeg boken, og så blir gjerne resultatet et sted midt imellom.

 

 

Grøss på Grovøy

Glimt (Samlaget) av Tor Arve Røssland utkom tidligere i høst.

– Eg skriv nok for barnet og ungdommen i meg sjølv, forteller Røssland når han kommenterer skriveprosessen til hans nyeste bok.

Glimt er en øy-grøsser for ungdom, som får det til å gå kaldt nedover ryggen på leserne. Jon flytter til en øy i havgapet med legemoren sin. Det vakre landskapet skjuler flere hemmeligheter, og hvorfor må alle ungdommene egentlig være ute av ungdomshuset før 19.33?

– Inspirasjonen til Glimt kom frå eit av fleire besøk til øysamfunnet Utsira utafor Haugesund. Dei har ein relativt veldokumentert krigshistorie som eg synest var litt for «snill», så eg dikta opp mi eiga greie og forandra namnet på øya til Grovøy, fortalte Røssland til BOK365 tidligere i høst.

 

Hva er det du synes er interessant ved barne- og ungdomsbok-sjangeren?

– Den delen av barne- og ungdomslitteraturen som er interessant, er dei bøkene som tar lesaren på alvor. Dei bøkene som ikkje snakkar ned til dei, men som er på same bølgelengde, bøker som ikkje prøver for hardt å vere kule og «ungdommelege». Barn og ungdom er menneske, dei òg, og som forfattar held det å skrive gode historier om folk. Det er veldig mykje bra barne- og ungdomsbøker i Noreg. Og eg les alt som kjem ut, seier Røssland.

 

Skandinavisk diktatur-union

Den nerveprirrende thrillerserien for ungdom Boy Nobody fortsetter med oppfølgeren Oppdraget (Schibsted) av Allen Zadoff. Boka er ute i butikkene. Zadoff har skrevet en rekke bøker for barn og ungdom, men Boy Nobody er hans første serie.

 

image4

 

I midten av september utkom Kildens vokter (Gresvik) av Emmi Itäranta, en finsk, bejublet debutant. Dystopien er lagt til en fremtidig Den Skandinaviske Unionen, med diktatorisk styresett og vannmangel. Boka har vunnet mange priser i Finnland og er blitt nominert både til The Philip Dick Award i USA for beste science fiction i 2014, og til The Arthur C. Clarke Award i England i 2015. Boka er oversatt av Morten Abildsnes.

 

 

Mer dystopi: Lars Mæhle er aktuell med fremtidsdystopien Bouvetøya 2052 (Samlaget). Boka gir oss et dystert innblikk i en mulig fremtid hvor de verste klimaspådommene har blitt virkelighet, og Norge er blitt en totalitærstat.

I mai i år mottok Sigbjørn Moe Uprisen for I morgen er alt mørkt. Brages historie (Cappelen Damm), som er den første boka i en dystopisk serie. I høst kom oppfølgeren: I morgen er alt mørkt. Marlens historie (Cappelen Damm).

 

Endre Lund Eriksen og Ingelin Røssland har slått seg sammen om et veldig spennende ungdomsbokprosjekt. Et slags mord (Aschehoug) utkom i slutten av september, og thrilleren handler om Natasja og hennes jakt på sannheten om hva som egentlig skjedde med moren hennes.

Mangschou forlag kom ut med en fransk ungdomsserie denne høsten. Meto-serien, skrevet av
 Yves Grevet, er klaustrofobisk spenning i en distansert språkdrakt. I første bok, Huset, møter vi Meto sammen med 63 andre gutter på en slags kostskole, isolert på en øy sammen med lærere og vakter.

 

Siste bok i Dødsengler-trilogien av Steffen Sørum er klar. I Endelik (Aschehoug) møter leseren fem ungdommer, med helt forskjellig utgangspunkt. De må jobbe sammen for å redde ukjente personer, som har det til felles at de står på dødsenglenes drapsliste. Boka utkommer i løpet av oktober.

spring-så_fort_du_kan

 

Sofia Nordin ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur i fjor, med boka Ett sekund om gangen (Mangschou) – en dystopisk hverdagsfortelling om Hedvig, som må overleve alene i skogen etter at en sykdom har drept familien hennes. Nå er neste bok i serien ut i butikkene: Spring så fort du kan (Mangschou).

 

Spøkelser og skyggejegere

Thrillersensasjonene fortsetter, og i begynnelsen av oktober var det klart for Når du minst venter det (Aschehoug) av Mahmona Khan. Dette er en ny thriller om jentene fra Skitten snø, og denne gangen er det  Charlotte som havner i trøbbel. Hun får en stalker etter seg, mottar underlige, anonyme gaver, og ser skygger i mørket når hun er på vei hjem. Venninnene må trå til!

Den første boka i Pierce Brows Red Rising-trilogi, Rød revolt (Aschehoug) kom på norsk høsten 2014. Nå er det duket for bok nummer to, Den gylne sønn.

Tom Egeland er aktuell med to nye barnebok-utgivelser. Mumiens mysterium (Aschehoug) er den tredje boka i serien om Robert og utkom i september, og Den store spøkelsesboka (Aschehoug) utkommer i oktober. Sistnevnte byr på ALT du trenger å vite om spøkelser, grøss og gru.

 

Evna

 

Kritikerroste Ravneringer

Evna (Gyldendal) av Siri Pettersen er tredje og siste bok i Ravneringene-serien.  Pettersen har gjort stor suksess med denne kritikerroste, originale, og velskrevne norske fantasyserien for ungdom og unge voksne. Boka utkommer i slutten av oktober.

 

Johan B. Mjønes er klar med Kaptein Nemos testamente (Aschehoug). Dette er avslutningen på spenningstrilogien, hvor forrige bok ble nominert til Uprisen.

Oppgjøret (Aschehoug) av Hilde Hagerup er den siste boka i serien om Spøkelsene på Frostøy. Det er en heidundrande avslutning, med en farlig kamp mellom Jens og det onde spøkelset Johannes.

 

Kos dere med en god dose grøss og gru denne høsten!