Ingrid Espelid Hovig er død

(Foto: Gyldendal)

Norges kokebokdronning gikk bort i dag, 94 år gammel.

Hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, døde i dag, fredag 3. august. Det bekrefter mangeårig redaktør, forlegger og venn, Lars Røtterud fra Gyldendal, som delte en uttalelse på vegne av Hovigs nærmeste:

«Den lille vevre matkjerringa med urkraften, kunnskapsformidleren, tv-personligheten og forfatteren Ingrid Espelid Hovig døde fra oss i dag i sitt 94 år. Med henne går et unikt menneske ut av tiden, men for et liv og for en livsgjerning.

Vi er takknemlige og ydmyke for alt hun utrettet, og imponert over omsorgen hun viste for så mange mennesker. Vi som sto Ingrid nær minnes først hennes varme, herlige latter, nysgjerrighet, deilige optimisme, og alt det gøyale vi har opplevd ammen: Livet.

Takk til alle på Frognerhjemmet for omsorg og pleie.

Hvil i fred.»

Kokebokdronningen

Hovig var en av Norges fremste formidlere av kokekunnskap og arbeidet spesielt for at unge folk skulle lære seg å lage god og sunn mat. Hun utga hele 50 kokebøker, blant annet kokebokklassikeren Den rutete kokeboken, som i over 30 år stod som standardverket i norsk matlaging og er hittil solgt i 300.000 eksemplarer.

– Ingrid Espelid Hovig er Norges fremste formidler av matkunnskap, og Den rutete kokeboken er en komplett grunnkokebok. Det er som å ha en mor ved navn Ingrid med seg på kjøkkenet, sier Røtterud om kokebokens suksess, og legger til:

– Ingrid har jobbet med den rutete i 25 år og med stadige revideringer og oppdateringer. Den er derfor a jour med mattrender, nye råvarer og internasjonal påvirkning. Og hele tiden forklarer den nybegynneren på en pedagogisk og enkel måte hvordan den hvite sausen, fårikålen og kjøttkakene skal lages – sammen med syv sorter til jul, mat til spedbarn, tips om matintoleranse, pizzafyll og fastelavnsboller.

Kjent TV-ansikt

Hovig ble født i Askøy 3. juni 1924, og var utdannet ved Statens lærerskole i husstell på Stabekk. Mest kjent var hun fra NRK som programleder for «Fjernsynskjøkkenet» fra 1964 til 1996, hvor hun spilte inn hele 300 episoder.

I tillegg til å være et kjent ansikt på TV, kjent for slagordet «No ha me juksa litt», mottok Hovig også flere utmerkelser for sitt arbeid for ernæring. I 1994 ble hun utnevnt som ridder av 1. klasse av St. Olavs orden og hun mottok Gullrutens hederspris i 1999.