I isødet på Hoth: Hvor går Juritzen?

KOMMENTAR: Prinsesse Leia har sluttet seg til den mørke siden og Han Solo forlater spakene. Arve Juritzen står alene igjen på den islagte planeten Hoth.

Med kort mellomrom slo lynet ned hos både Erling Kagge og Arve Juritzen ved inngangen til 2018. Førstnevnte mistet en av bokbransjens mest profilerte sirkusdirektører i Anne Gaathaug, til hennes nyopprettede og delvis Stordalen-eide forlag Gloria. Bare et par måneder senere hentet Stordalen & Co Juritzens forlagssjef Sarah Natasha Melbye.

Henter og avventer

Mottrekkene de to forlagseierne så valgte var vidt forskjellige. Erling Kagge utlyste forlagssjef-stillingen samme dag som Gaathaugs exit ble offentlig kjent. Han satt etter hvert Stenersen-sjef Jorunn Sandsmark på jobben, trakk Tuva Ørbeck Sørheim inn i ny fremskutt sjefredaktør-posisjon og hentet inn noen nye hoder – blant dem Dagbladet Magasinets reportasjeleder Maiken Grønning Fotland. Og forlagets høstliste er av godt Kagge-kaliber.

Arve Juritzen, på sin side, avventet neste trekk i personal-kabalen. Etter Melbyes sorti flagget han en opprydning i sitt forlagsrike – med en samordning og samlokalisering av de tre selskapene Juritzen forlag, Juritzen Jr og selvpubliseringsforlaget Kolofon.

Da Hoth var hot

For nesten førti år siden var Arve Juritzen også ute i kulda. Nærmere bestemt på Finse, hvor Star Wars – The Empire Strikes Back ble innspilt. Finse skulle illudere den iskalde planeten Hoth, og blant de mange statistene var også den da atten år gamle drammenseren Arve Juritzen – ute for å snikfotografere for SE og HØR. Bladet stilte for øvrig også med en annen spion på settet, SE og HØRs senere sjefredaktør Odd Johan Nelvik. Som en kuriositet kan nevnes at også Tom Egeland, nå en del av Stordalen-familien, også var å finne i det tallrike statistkorpset. Men akkurat der og da kjempet Juritzen og Egeland en felles heroisk kamp i kulda på Finse, med evig venting og med helikopterslippene av varme hamburgere som dagens lyspunkt.

Exit Han Solo

Nå er nær fire tiår gått, og Juritzen har mistet sin prinsesse Leia til fienden. Da han håndplukket Sarah Natasha Melbye i 2015, først som informasjonssjef og deretter som daglig leder, var det minst tre gode grunner til det: Han ønsket selv å få mer tid utenom forlagsdriften. Han hadde kastet et blikk bort til Stortingsgaten og registrert hvor stor suksess Erling Kagge hadde hatt med å rekruttere Anne Gaathaug som sjef – for selv å innta en aktiv eierrolle. Og han følte seg trygg i tospann med Melbye, som han hadde jobbet sammen med tidligere.

Sarah Natasha Melbye er altså historie hos Juritzen. Og nå forlater også forlagets Han Solo spakene: Juritzens dyktige og utadvendte markedssjef Sigbjørn Vedeld, eks-SE og HØR, vender tilbake til journalistikken. Med det er to av forlagets to viktigste ressurser ute av huset.

IKKE LENGER HOTH SPOT: Sigbjørn Vedeld og Sarah Natasha Melbye har begge forlatt Juritzen forlag.

Mirakelet Samartin

De fire tiårene mellom Star Wars på Finse og Stordalens inntreden i forlags-Norge har bydd på mange fremganger for Arve Juritzen. Han etablerte seg som et kjent ansikt med forbruker-TV-suksessen «TV2 hjelper deg». I den forbindelse startet han også Juritzen-TV, som han solgte i 2001. I TV-karrieren rakk han også å bli den første programlederen i de to høyprofilerte TV-programmene «Vil du bli millionær?» og «Big Brother».

I 2006 startet Arve Juritzens forlagseventyr. Suksessen kom raskt da han sikret seg jackpot med Cecilia Samartin – en større norgesvenn enn Smokie, Bonnie Tyler og Horst Tappert til sammen. Ved hjelp av særdeles god jobbing opp mot bokhandlerne skapte Juritzen et lite mirakel av en kommersiell boksuksess. Cecilia Samartin ble et norsk fenomen fra romanen Señor Peregrino utkom her på berget i 2006, og gjennom flere år og romaner deretter – trass i at Samartin knapt hadde målbart salg ute i verden. Etter dette har Juritzen hatt flere suksessforfattere, blant dem krim-forfatteren Jan Erik Fjell (Bokhandlerprisen for Tysteren i 2010) og en av de senere års bestselger-forfattere Jørgen Jæger.

HAPPY DAYS: Cecilia Samartin og Arve Juritzen (Foto: Juritzen forlag)

Bølgedaler og jamring

Det har også vært bølgedaler. Juritzen har røket på en og annen resultatsmell i et par av de mest ambisiøse og ekspansive årene. Og han sto frem som potensielt konkursoffer i etterspillet da Interpress gikk overende. Arve Juritzen vet å bruke media – og i den sistnevnte saken landet han vakkert på beina økonomisk, i motsetning til flere av sine konkurrenter.

All jamringen, både berettiget og uberettiget, om verdens (og forlags-Norges) urettferdigheter til tross: Juritzen har nok til trøfler på kobebiffen resten av livet, hvis han skulle ønske å trappe ned. I gode tider har det gått nærmest uvirkelig godt med forlaget. Og ytterligere en slant blir det ved et eventuelt salg, selv om det nok var lettere å få omsatt et forlag til god pris for et år eller to siden.

Krim for kremmere

For det er nettopp dette som blir Arve Juritzens valg: Steppe opp eller selge?

Orker han å gå på en runde til? Det er fremdeles liv i forleggeren Juritzen, som har relativt fersk syvbokskontrakt med Ari Behn på innerlomma og nylig sikret seg avtale med Per Sandberg og Bahareh Letnes. I tillegg har han Jørgen Jæger, Jan Erik Fjell og kattekrigere i vinkjelleren.

Eller er fristelsen til å omsette forlaget større? Når han valgte å ikke erstatte Sarah Natasha Melbye, og med de siste års mange oppkjøp av uavhengige forlag, er det naturlig at det spekuleres. Med Sigbjørn Vedelds exit forsterkes disse spekulasjonene.

Det er ikke så mange forlag igjen å kjøpe og selge der ute. Juritzen og Bastion har lenge vært de heteste objektene på ryktebørsen.

Forfattere i drift

Petter Stordalen har skapt bølger i Bok-Norge dette året og forfattere har vært i drift. Arve Juritzen kan for øyeblikket skilte med krim-kvartetten Jan Erik Fjell, Jørgen Jæger, Jørgen Brekke og Lene Lauritsen Kjølner, hvorav en eller flere kan ha en verdi for et pengesterkt forlag som ønsker å styrke drapsavsnittet.

Worst case scenario er at han i likhet med flere andre forlag mister noen av sine beste forfattere enkeltvis, men her har Arve Juritzens gjerne sikret seg med flerbok-kontrakter med de sentrale navnene.

Som kjent solgte George Lucas til slutt Star Wars-rettighetene til Disney-konsernet. 23,4 milliarder kroner fikk han for herligheten. Fullt så høyt priset er neppe Juritzen Forlag.

 

VEBJØRN ROGNE

 

 

(Hovedfoto: Arve Juritzen rustet til kamp under Star Wars-innspillingen på Finse i 1979).