DAGENS SOMMERGJEST: Simon Strangers nye bestevenner i 2019 er et lesebrett og en suicidal handyman.
Simon Stranger tar ikke ferie fra bokskrivingen i sommer. Men det merkes knapt for resten av familien.
– Hvor tilbringer du ferien?
– Vi var så heldige å få låne huset til svigermor og mannen hennes i Spania i år også, i en skjønn liten by ved havet utenfor Malaga. Der var vi først i noen uker, før vi dro til et slektssted på Vestlandet, i nærheten av Rosendal.
– Hva må en god sommerferie inneholde?
– Skriving på morgenen, alene før de andre våkner. Lesing på stranden. Snorkling med barna. Leie av paddleboard (med tilhørende fall og plask, men også med nydelige øyeblikk på glassklart vann, padlende forbi grønnkledde fjellskrenter, mens stimer av fisk svømmer under brettet). Bål på stranden på Vestlandet, rotur, latter, nugatti til frokost, tilberedning av «Makkalao» (en hjemmekomponert versjon av bacalao, med makrell i stedet for torsk) bordtennis på låven, mer skriving og flere bøker.
– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?
– Den mest spennende og interessante boken i år ble en amerikansk sakprosabok om evolusjon og språk, og om hvor ufattelig langt tilbake kulturen strekker seg. I tillegg likte jeg godt fjorårets vinner av Nordisk Råds Litteraturpris, romanen Arr av islandske Audur Ava Ólafsdóttir. Om en suicidal handyman på reise til et krigsherjet land i østeuropa. Øverst i bunken ligger Kjærllighetens Antarktis av Sara Stridsberg. Hun skriver mørkt, men fantastisk, synes jeg.
– Bøker på papir, på brett eller på øret?
– 2019 ble året der jeg endelig ble venn med et lesebrett. Etter utallige somre med for få eller feil bøker, har jeg endelig muligheten til å ta med så mange jeg bare vil, og i tillegg fylle på med flere. Det ble (dessverre) en Kindle, men den fungerer godt med ebok.no sin butikk. Ellers foretrekker jeg papir, men biblioteket på hjemmekontoret er overfylt. Jeg hører ikke på lydbøker, annet enn i bilen på vei over til Vestlandet med familien. Da går det alltid et par bøker. Jeg hører mye på podcast, så jeg kunne sikkert hatt glede av lydbøker ellers også, men har ikke kommet i gang med det enda.
– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?
– Chevresalat og et glass hvitvin.
– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
– Da ville jeg gjerne ha spist middag med Obama. Han virker som en reflektert og belest mann, med unik erfaring fra en spesiell jobb.
– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?
– Redaktøren min, Nora Campbell! Aller helst ville jeg også gitt en til Hilde-Røed Larssen også, og hele staben på Aschehoug som har jobbet frem den utrolige suksessen med Leksikon om lys og mørke». Jeg er dem evig takknemlig.
– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?
– Lederen av den høyreekstreme gruppen «Den Nordiske Motstandsbevegelsen», selv om det antagelig ville gjort kløften mellom oss større. Det er uforståelig at folk vil bruke krefter og ressurser på å hate hele folkegrupper. De burde rett og slett lese Kardemomme by om igjen. Man skal ikke plage andre osv. Det er egentlig så enkelt, men ikke for alle medlemmene av forskjellige neo-fascistiske grupperinger i USA og Europa. Dette er holdninger vi er nødt til å bekjempe, igjen og igjen. Historien viser gang på gang hva som skjer i samfunn der disse tankene vokser. Det begynner med inndelinger i oss og dem.
– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?
– Funnet ut hva det gamle hovedbiblioteket skal brukes til. Og så hadde jeg flyttet Fotografimuseet til det gamle Museet for samtidskunst på Bankplassen, og latt piren utenfor Munchmuseet ble en park. I tillegg hadde jeg tatt en reise rundt til landets kulturinstitusjoner og snakket med lederne, lyttet til deres tanker, utfordringer og ideer. Og så ville jeg ha sikret at den norske litteraturmodellen, som er medansvarlig for den enorme suksessen norsk litteratur har i utlandet, i forhold til folketall, kan fortsette.
– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?
– Den navnløse jeg-personen i «Sult» av Knut Hamsun.
– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?
– Alt er nå
– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?
– «Skriver du på en ny roman?» (Svaret er ja.)