– I barns lek kan alt skje

(Foto: Trine Friis Hals)

- Barnas lek og fantasiunivers er ikke bare spennende, men viktig å ta på alvor, sier ukens barnebokprofil Trine Mangersnes.

Trine Mangersnes har studert illustrasjon og visuell kommunikasjon med spesialisering i barnebokillustrasjon og publikasjonsdesign, og har jobbet frilans som illustratør. Hun har blant annet illustrert flere barnebøker, men denne høsten debuterer hun med sin helt egne barnebok – og det er en bok som er tiltenkt høytlesing.

 

Forfatter: Trine Mangersnes

Aktuell med: Lisa og Kaktusaurus Rex feirer bursdag midt på natten (Aschehoug)

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken: 

Fordi Lisa og Kaktusaurus Rex sjarmerte redaktøren og smisket seg til en hel bok om seg selv. Når noen trodde på dem, var det ikke lenge før de hoppet ut av hodet og inn i boka. Fulle av selvtillit og glede. Og da var det bare å henge med i prosessen for å se hva de to hadde tenkt å finne på, for i barns lek kan alt skje. Barnas lek og fantasiunivers er ikke bare spennende, men viktig å ta på alvor. Jeg håper de to er kule forbilder for barn, med alle sine følelser og fantasi. Og de finner seg ikke i at noen stjeler godteriet på bursdagen, eller at pakkene blir borte. Jeg håper foreldre kan lese den høyt for barna, for den er skrevet med dette i tankene.

Tre barnebok-favoritter:

Jeg har lest så mange gode barnebøker og serier at det er umulig å velge. Jeg tror jeg må velge noen fra tidlig i barndommen min.

Jeg husker at jeg leste Lillebror og Knerten av Anne-Cath Vestly og Majas lille grønne av Lena Anderson, om igjen og om igjen, og hadde til og med Knerten- og Karoline- “dukker” som jeg fant i skogen. En verdensomseiling under havet av Jules Verne var også veldig spennende husker jeg.

Hvordan jobber du?

Jeg drikker sterk kaffe og tegner streker med blekk, helst så tidlig som mulig. Så bearbeider jeg dem digitalt. Bildene dukker opp først, litt som på film, så skriver jeg tekst og tegner komposisjonsskisser. Som regel krangler jeg med min indre kritiker, og godsnakker med min indre sabotør når hun prokrastinerer, før jeg ringer redaktøren og korter ned. Mens grafisk designer jobber med tekst, pirker perfeksjonisten i meg på alle detaljene, helt frem til deadline.

Din egen favorittillustrasjon?

Akkurat nå er det Lisa og Kaktusaurus Rex.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Kabalmysteriet av Jostein Gaarder traff noe i meg, og jeg kunne se for meg de mest fantastiske bilder som inspirerte til illustrasjoner og malerier.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Matilda.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Jeg ville alltid være Frøken Detektiv.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Tydelige karakterer. De kan godt være litt utenom det vanlige. Jeg liker godt spenning, drama og at noe uventet skjer i barnebøker også. Humor og glede er gøy. Fantasi blandet med virkelighet er også gøy. Barna må løse problemene, ikke foreldrene. Det er viktig med gode scener, og at historien flyter fra begynnelse til slutt. I billedbøker er det bra at ord og bilder utfyller hverandre, og at de sammen forteller en god historie. Når det gjelder illustrasjoner er ansiktsuttrykk, kroppsspråk og bevegelse viktig, slik at barn kjenner igjen følelsene.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Pippi er kul, men jeg blir fort sjøsyk, så jeg foretrekker å fly på sopelime med Harry Potter.