I år slipper vi slike scener

I fjor druknet den svenske bokmessen i marsjerende nasjonalister og tumulter med motdemonstranter. I år skal det handle om bøker - heldigvis.

I dag åpner Bokmässan i Göteborg for 34. gang, og forhåpentligvis blir det lugnere forhold enn i fjor.

I år går nemlig Bokmässan av stabelen uten Nya Tider blant utstillerne. Bokmässan besluttet tidligere i år å utestenge det nasjonalistisk-orienterte magasinet. Ifjor førte deres deltagelse til massedemonstrasjoner fra ytterliggående grupper utenfor messeområdet. Urolighetene ledet til en publikumsnedgang på hele 20 prosent for Bokmässan. Flere forfattere valgte å reise hjem fra messen i protest mot Nya tiders deltakelse.

Men helt stille har det ikke vært fra Nya Tider i år. Deres reaksjon på utestengelsen var nemlig å lage sin egen bokmesse i Göteborg, parallelt med Bokmässan. Men nå blir AlternaMedias (forlaget bak Nya tider) arrangement stoppet av Göteborg by.

– Vi velger å trekke tilbake bookingen etter samråd med politiet, sier Carola Helltén, sjef ved Idrotts- och föreningsförvaltningen. Politiet hadde utfra programinnholdet og gjestene på arrangementet vurdert at området som måtte sikres var større enn det området AlternaMedia hadde booket.

Tre tema

Årets messe byr på tre temaer i programmet: Respekt, Bild og Mediedagarne.

Innenfor temaet «Respekt» vil Bokmässan løfte frem emner som rasisme, populisme, metoo og LHBT-spørsmål. Blant de medvirkende er den russisk-amerikanske journalisten og forfatteren Masha Gessen, som i flere bøker har undersøkt populismens tiltrekningskraft. Den russiske forfatteren møter den britiske menneskerettighetsadvokaten Philippe Sands i samtale om brudd mot menneskeheten. Årets ALMA-prisvinner Jaqueline Woodson skal snakke om sin selvbiografiske roman.

I temaet «Bild», er det bilder og illustrasjoner som står i fokus. Hvordan brukes bilder og illustrasjoner i dag og hvordan påvirkes vi av det? Samarbeidspartner på dette temaeområdet er Läsrörelsen, med sitt nye prosjekt «Bildeberättande, Svenska Tecknare och Seriefrämjandet».

Mediedagarna i Göteborg (Meg), er en av Sveriges viktigste møteplasser for mediespørsmål. I år integreres Meg i Bokmässan, og får et eget område i F-hallen.

Crimetime Gotland i Gøteborg

I år er det et nytt stort tilskudd til messen: Crimetime Gotland har nemlig flyttet fra Visby til Gøteborg.

– I Gøteborg blir det populære programmet tilgjengelig for betydelig flere besøkere. Vi føler oss trygge på at de som har besøkt, eller deltatt på, Crimetime Gotland vil kjenne seg igjen – samtidig som det selvsagt blir mye nytt, sa Jenny Bjuhr Berggren, kommunikasjonsdirektør i Bonnierförlagen, da nyheten om flyttingen ble kjent i fjor.

Crimefest Göteborg er Sveriges største krimfestival, og pågår i sitt eget område lørdag og søndag.

Her kan publikum blant annet møte Jørn Lier Horst, Håkan Nesser, Camilla Läckberg, Donna Leon, Emelie Schepp, Lars Kepler, Mari Jungsted og Rolf og Cilla Börjlind.

 

(Alle foto: Vebjørn Rogne)