Hvilken er årets beste kokebok?

– Den sterkeste trenden er kokebøker fra selvlærte kokker som har bygget opp følgerskarer i sosiale medier, sier Camilla Tvedt, juryleder og kategorisjef i Norli.

For 15. gang deler Norli ut prisen «Beste norske kokebok». Formålet med prisen er å løfte fram norskproduserte kvalitetskokebøker.

– Steg-for-steg-kokebøker er en trend i Europa, og den ser vi også i det norske markedet. Flere bøker svarer på behovet for selvplukket mat/mat fra naturen, og baking, spesielt surdeig, står fortsatt sterkt, sier Camilla Tvedt i Norli.

I år ble 25 bøker ble nominert til prisen i første runde. Det står nå tilbake fem nominerte som går videre til finalen, der vinneren kåres under et arrangement i Norli Universitetsgata i morgen.

De 5 nominerte til «Beste norske kokebok 2022» er:

101 oppskrifter som gjør seg selv
Ole Martin Alfsen
Foto: Sigurd Fandango
Kagge Forlag

I den sorte gryte

Ole Martin Alfsen er en ringrev både som kokk og matformidler, og lander støtt og solid med en bok om mat som på 1970-tallet slo igjennom som «gryteretter». Her er mye modernisert og forfinet, men det nostalgiske er ivaretatt. Alfsen er pedagogisk i sitt forsøk på å beskrive følelsen «av å komme inn i et hjem hvor det står en gryte på komfyren og fyller huset med dufter og velbehag.

 

LITT AV ALT
Små retter til alle slags måltider
Helle Øder Valebrokk
Foto: Tommy Andresen
Forlaget Press

Litt av alt

Helle Øder Valebrokks bok om småretter til alle slags måltider er både nyskapende og retro, der fotografier stylet med det hun kaller «skatter fra loppemarkeder og bruktbutikker» er med på gi en følelse av å være tilbake på 1950-tallets håndkolorerte koldtbord. Det kulinariske er hentet fra hele verden, enten det kalles meze, tapas eller antipasti. Lettvint smågodt i en salig blanding!

 

HELLSTRØMS HEMMELIGHETER FRA HAVET
Eyvind Hellstrøm
Foto: Anita Rennan
Kagge Forlag

Hellstrøms hemmeligheter fra havet

Hellstrøm og Rennans tredje bok i det som må kunne kalles en svært vellykket serie, denne gang med sjømat som et naturlig tema. Duoen leverer også denne gang oppskrifter som i kombinasjonen av korte og konsise tekster og rett-på-bilder fremstår som klassiske og lekre, med en unik blanding av fransk finesse og Instagrams enkle og begripelige formidlingsform.

 

Surdeigsbakst fra Ille brød

SURDEIGSBAKST FRA ILLE BRØD
Martin Fjeld, Anca Tînc, Katerina Soukupová, Alan Bates
Foto: Alex Conu
Vigmostad Bjørke

Brød av surdeig er trendy, og den som har smakt (kjøpt eller selvlaget) går ikke tilbake til kneipp! Teamet bak denne boken viser oss håndverk av ypperste klasse, formidlet på en svært visuell måte. Forståelige tekster og lekre bilder leder oss stødig gjennom prosesser som ofte er tidkrevende og som kan fremstå som ganske utfordrende. Her kan du lære om kjemien i en surdeigsstarter uten å miste motet!

 

SULTEN 230 oppskrifter og 900 bilder Jan Ivar Nykvist Foto: Mats Dreyer Gyldendal

Sulten

Kokebøker som beskriver retter steg-for-steg i form av korte tekster og forklarende bilder er en egen sjanger, og kokk og fotograf har lagt ned et imponerende stort arbeid med de 230 høyst varierte oppskriftene. En tykk og god basiskokebok med gjennomarbeidet materiell fra start til slutt. Et førstevalg for den unge og uerfarne kokken som foretrekker bøker fremfor å søke i blinde på nettet.

 

I juryen

Juryen består av fagfolk med kompetanse på kokkefaget, design og redaksjonelt arbeid:

  • Per Borglund (redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling)
  • Matthias Kappelhoff (Testleder for sensoriske tester og Produktutviklingskokk i Coop Norge)
  • Janneken Øverland (tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene)
  • Knut Stene-Johansen (professor i litteratur og matskribent)
  • Andreas Reutz (designer hos Bouvet)
  • Camilla Tvedt (kategorisjef Norli)