Hvem er Erling Haefs?

Det er lett match for de aller gærneste på quizkvelden til Litteraturhuset i Bergen. Men hva var det siste stykket Anton Tsjekhov skrev?

 

Deltagerne på Litteraturhusets siste quiz før sommerferien vrir hjernene. Hvilke Tsjekhov-skuespill har vi egentlig? Måken? Tre søstre? Kirsebærhaven? Onkel Vanja? Men hvilket var det siste? Hmmmm. Vi lar det stå åpent foreløpig.

 

BOK 365 er med på laget Bolettes efterfølgere, oppkalt etter Bergens Tidendes førte litteraturanmelder Bolette Pavels Larsen. Og alle på laget er, eller har vært, litteraturanmeldere, nesten alle i nettopp BT. Samtlige har i alle fall stor litterær tyngde. Men det var dette Tsjekov-dramaet da …

– Hvilken forfatter kaller seg Erling Haefs i en av bøkene sine da! Den tar vi: Ingvar Ambjørnsen i Hvite niggere.

 

Skjebnesvanger slurvefeil

Men quizmaster Jan Arild Breistein er nådeløs. Han vet at han har kremen av litteraturkunnskap i Bergen for sine føtter, og det kommer mer. – Hva står H’en i Olav H. Hauge for?

Det er her vi slurver nok til å tape. Blant annet her. – Haraldson, kommer det kjapt fra en som egentlig vet at det er Håkonson. Og vi skriver det ned. Haraldson altså.

Det er 30 – 40 sjeler samlet i boksalongen på Litteraturhuset, og det er trivelig stemning på den månedlige quizkvelden. Litt færre deltagere enn det pleier, riktignok. Det er lyse junikvelden ute. Men sansene skjerpes. Vinnerviljen er stor

 

DSC00625
Kirsebærhaven eller Tre søstre? Quizmaster Jan Arild Breistein vet.

 

Tre søstre? Eller?

Forfriskninger hentes i restauranten ved siden av, og det innvilges røykepauser rett som det er. Men ingen rører mobiltelefonene sine. Selvfølgelig ikke. For drevne quizere som dette er ikke mobiljuks noe tema en gang. Mobilen forblir i lommen.

Bolettes efterfølgere begynner å bli ganske selvsikre etter hvert som quizen stiger frem. Vi er i ferd med å bli blaserte. Vi vet selvfølgelig hvem som skrev Misantropen og hva gården der Johan Petter Lillebakken vokste opp het. Det vi ikke vet er at Instituttet og Snabelterapeutene vet enda mer.

Og vi må sjanse på et Tsjekhov-stykke. Vi gambler på Tre søstre

 

DSC00634
«Berre eit lag»: Linda Eide og co misset pallen akkurat.
DSC00641
Sølv: 36,5 poeng til Instituttet holdt til andre plass – med knapp margin.

 

På pallen – tross alt

Så er det bytting av svarark. Vi får arket til laget som kaller seg Instituttet. Og får straks bane anelser. For det første har de skrevet Kirsebærhagen. Og de ser ut som de vet hva e gjør.

Riktig svar på spørsmål 7: Kirsebærhagen, sier quizmaster Jan Arild Breistein.

Grrrrr. Sier vi. Ved opptellingen viser det seg at de har 36,5 poeng av de 41 oppnåelige. Vi har 36. Dobbelt-grrrr.

 

DSC00631
«Bolettes efterfølgere»: Ingvild Bræin, Erik Bjerck Hagen og Jan H. Landro har det på tungen.
DSC00629
Tre søstre? Gro Jørstad Nilsen og Lars Helge Nilsen fra Bolettes efterfølgere.

 

Men heldigvis … Vi bli ikke slått med bare et halvt poeng. Det viser seg at nerdene i Snabelterpeutene (slått sammen av de to lagene Trivialterapeutene og Kaptein Snabelfaen) kan skilte med hele 39 poeng.

Er de dopet? Er det i det hele tatt mulig å få 39 poeng i denne syke quizen?

Antagelig er det bloddoping Snabelterapeutene har bedrevet, for da de får velge førstepremie, tar de ikke teaterbilletter og ikke Bezzerwisser-spill. De tar en pose twist på deling!

Den fordeles rundt blant blaserte vinnere. Bolettes efterfølgere tar tredjeplasen med bravour og prøver å være glade for det.  Men til høsten blir er det revansj. Bare å begynne å lese seg opp. Kirsebærhaven? Pøh  …

 

DSC00650
Twist: Vinnerne i Snabelterapeutene visste hva de ville ha. F.v. Kim Irgens Casen, Gerd Lindø Johnsen, Olav Nedrebø og Pekka Mykkeltvedt.

 

———————-

Jan Arilds quiz

Lyst til å teste deg selv? Her er Jan Arilds quiz. Noe av den litt jusert i forhold til «live»- fremføringen. Svarene helt nederst. Lykke til!

Aviser og tidsskrifter

1. En avis som blir utgitt i Stryn i Sogn og Fjordane kom ut første gang i 1928 og har samme navn som en hesterase. Hva heter avisen?

2. Vestfolds eldste avis kommer ut i Horten og har samme navn som et skuespill dersom du tar vekk siste bokstaven. Skuespillet av Ibsen ble utgitt i 1881.

3. Lokalavisen for kommunene Etne i Hordaland og Vindafjord i Rogaland har samme navn som en populær australsk tv-serie, riktignok på nynorsk. Hva heter den?

4. Lokalavisen i Sauda har samme navn som Norges 21. fylke. Hva heter den?

5. Hvilket norsk tidsskrift ble stiftet i 1971, har samme redaktør i dag som den gang og samme navn som en roman av Stig Sæterbakken fra 2003?

6. Amerikansk forfatter som er mest kjent for sine humoristiske reiseskildringer. Både fra England, USA og etter hvert flere andre land.  Første setning i «The Lost Continent» er: «I come from Des Moines (Demoin). Someone had to.» Hva heter forfatteren?

Også skrevet «En kort historie om nesten alt».

Skuespill

7. Anton Tsjekhovs siste skuespill ble urfremført i 1904, kort tid før hans død. Hva er tittelen på det?

8. Skuespillet «Nidaros» ble urfremført i, ja nettopp, Nidaros domkirke i 2013. Hva heter dramatikeren, som er tidligere formann og nåværende æresmedlem i Den norske forfatterforening? Mens vi er inne på Den norske forfatterforening; Anne Oterholm gikk av som formann i 2012. Hva heter den nåværende formannen?

9. Hvem skrev komedien «Misantropen» i 1666?

10. Ellen DeGeneres og australske Portia de Rossi (Ally McBeal) har skilt lag. Portia er et sjeldent navn, men ikke nytt. En Shakespearfigur har dette navnet og hun er en rik italiensk adelskvinne. Hva heter skuespillet?

11. Teaterstykket «Stort og stygt» Handler om hvor angstfylt og lite glamorøst livet som småbarnsforeldre kan være. Hva heter dramatikeren?

Dikt

12. Hvem ga ut diktsyklusen «Sirkus for usynlige elefanter» i 2008?

13. Jan Erik Vold har gitt ut mange plater, bl.a. «Blackbird Bye Bye» i 2012. Han er glad i fugler, for i 1969 ga han ut en diktsamling med en tittel som minner sterkt om en slags fuglelyd. Hva heter den diktsamlingen?

Litterære figurer.

14. I Skien er det reist en statue av en litterær figur fra dramaet «Lille Eyolf» (1894). Hva figuren heter, vet jeg ikke, men hva blir hun kalt?

15. I hvilken lite hyggelig roman fra 1977 møter vi den lille gutten Danny Torrance?

Mellomnavnet

16. Hva het lyrikeren Olav H. Hauge til mellomnavn? Tar dere vekk Hauge så får vi en konge av Norge (1380-87).

17. Henning H. Bergsvåg debuterte med en diktsamling i 2000 som har en tittel identisk med en canadisk øy. Hvilken? Ekstrapoeng for mellomnavnet til Bergsvåg.

Oversettere og slikt

18. Norsk Oversetterforenings årlige pris for fremragende oversettelse av et skjønnlitterært verk til norsk ble opprettet i 1951. I beste Oscartradisjon har statuen, og dermed prisen, fått navn etter billedhuggeren som står bak kunstverket. Hva kalles derfor prisen?

Hvilken bergenskfødt oversetter ble i 2012 tildelt prisen for sin oversettelse av Haruki Murakamis 1Q84 Bok 1 & 2?

19. Erling Haefs er en norsk romanfigur født i 1956. Hva heter forfatteren og hva heter hans kone?

Hummer & Kanari

20. Hvilken verdenskjent britisk forfatter (1916-90) var oppkalt etter en nordmann?

21. C. S. Forester (1899-1966) har skrevet elleve bøker om en kadett som stiger i gradene pga. sitt mot under Napoleonskrigene. Hva heter denne helten? Fullt navn takk! Cecil Scott Forester har skrevet flere kjente bøker han. I 1935 skrev han en roman med handling lagt til Tysk Øst-Afrika (Rwanda, Burundi og deler av Tanzania). Romanen ble filmatisert i 1951 med stor suksess, bl.a. Oscar til Humphrey Bogart. Tittel takk!

22. Alle quizzere bør vite at Dag Solstad ble født den 16. juli 1941 i Sandefjord. Men, han gjør det ikke enkelt for oss med sin roman fra 2013, «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden…, ja hvilken periode er med i tittelen?

23. Hva het gården på Røros hvor forfatteren Johan Petter Lillebakken ble født i 1879?

24. Om hvem handler David Howarths bok «Ni liv» fra 1955 og hva er originaltittelen på boken?

25. Forfatteren Håvard Rem bodde i Arendal da faren var prest der. Forfatterpresten Einar Gelius er begge arendalitter. Fra hvilket fylke kommer de da?

26. Den tredje boken i serien om Pondus kom ut i 2003 og toppet som første norske tegneseriebok bestselgerlistene for litteratur. Hva er tittelen på den?

Den tolvte boken i serien om Pondus kom ut i 2013 og har en tittel som også er navnet på Branns viktigste ressurs. Hva er tittelen på den?

 

DSC00636

 

 Svar

1. Fjordingen.

2. Gjengangeren

3. Grannar

4. Ryfylke

5.Kapital (Das Kapital, første bind kom ut i 1867).

6. Bill Bryson

7. Kirsebærhaven

8.Thorvald Steen. Sigmund Løvåsen.

9.Jean-Baptiste Poquelin, Molière (1622-1673).

10.Kjøpmannen i Venedig (1596–97).

11. Olaug Nilssen

12.Triztán Gyldenløwe (Kjell Erik) Vindtorn (1942-2009).

13. Kykelipi.

14. Rottejomfruen.

15. Ondskapens hotell (The Shining).

16. Håkonsen

17. Henning Havnerås Bergsvåg skrev diktsamlingen «Newfoundland».

18. Bastianprisen ble tildelt Ika Kaminka (f. 1958).

19. Ingvar Ambjørnsen, Gabrielle Haefs.

20. Roald Dahl.

21. Horatio Hornblower. Afrikadronningen.

22. 1591-1896

23. Falkberget.

24. Jan Baalsrud. “We Die Alone” (Ni liv, historien om Jan Baalsrud).

25. Aust-Agder.

26. Hat Trick. Den tolvte mann.