Hva tror han egentlig på?

Jonas Gahr Støres 26 år gamle uautoriserte biograf dro ut i verden for å finne svar .

Støres biograf hadde aldri skrevet en bok før, og aldri møtt sin hovedperson. Nå foreligger Seierherren, en uautorisert biografi over Jonas Gahr Støre. Men forfatteren måtte jobbe hardt for å finne ut hva som virkelig har betydd noe for Ap-lederen.

 

 

Forfatter: Ståle Wig (26)

 

Aktuell med: Seierherren, En uautorisert biografi om Jonas Gahr Støre, Kagge forlag

Seierherren er et nærbilde av en av de mest fascinerende politikerne i norsk historie. Mange spør seg: Hva tror han egentlig på? Hva kjennetegner Jonas Gahr Støre? Jeg dro ut for å finne svar.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Vi hører ofte at Støre er en mer ideologisk politiker enn sin forgjenger. At mens Jens Stoltenberg var pragmatisk inntil det holdningsløse, har Støre noen dypere ideer for politikken. Det gjorde meg nysgjerrig. I min kommende voksne levetid vil få andre ha så stor betydning for norsk politikk som Jonas Gahr Støre. En dag blir han nok statsminister. Hva kjennetegner ham som politiker? Hva tror han egentlig på?

 

Tre favoritter:

Raymond Carver, Cathedral. Får fram maks følelse med minimum antall ord. Carver visste at prosa er arkitektur, ikke interiørdesign.

Orwells essays. For en mann!

J.D. Salinger. The Catcher in the Rye

 

Sjekk ut: 

Tracy Kidder. Da jeg leste Kidder, lærte jeg at det ikke var noen skam å redigere tekster 10-20 ganger. Og så er han oppmerksom som en antropolog.

 

Sist leste bok:

Kjøpt og underbetalt av Barbara Ehrenreich, og The Speech av Gary Younge.

 

Hvordan jobber du?

Da jeg begynte, hadde jeg aldri skrevet en bok før. Jeg kjente ikke materialet om Støre, og hadde aldri møtt fyren. Jeg gitt ut så bredt som mulig, og snakket først med journalister og kommentatorer som har fulgt Støre gjennom mange år. Jeg spurte: Hva vet vi om Støre, og ikke minst: Hva vet vi ikke? JONAS_GAHR_STORE_omslag_final.inddTidlig kontaktet jeg også hovedpersonen, og fant ut av hvem som står han nær. Gjennom et år fikk jeg intervjue Støre noen ganger – og ble også med på en reise til Midtøsten. Samtidig ble hovedpersonen én av 170 muntlige kilder. Jeg tenkte hele tiden: «Det er forskjell på hva folk sier og hva folk gjør». For å gjøre jobben skikkelig måtte jeg undersøke hva Støre faktisk har gjort, og ikke bare hva han selv fortalte om. Har han tatt noen originale valg? Jeg prøvde å finne fram til vippepunktene i Støres liv, situasjoner hvor han kunne velge relativt fritt, og valgte noe framfor noe annet.

Jeg fulgte sporene fra 1960 til i dag, delte inn i kapitler underveis, skrev mens jeg undersøkte, undersøkte mens jeg skrev, reiste Norge rundt, intervjuet, leste arkiver, snakket med hans familie, gamle kollegaer, venner og fiender, eksterne fagmiljøer, dro steder han hadde vært. Etter hvert skiftet vekten fra undersøkelse til skriving. Det var et race, men med en streng redaktør kom jeg i mål på i overkant av 12 måneder.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Gandalf i Ringenes Herre, gjerne på nyttårsaften.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Aner ikke.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? Kan være begge. Men vi har ikke noen grunn til å klage.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: Argumentnett.no, Norges største og beste studenttidsskrift. The Atlantic.com.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Det måtte blitt Solstad, Støres rake motsetning.