Peer Gynts eldorado

–Det er hyggelig å møte så genuin entusiasme, sier forlegger Alexander Leborg. Bokhandelen Eldorado er preget av hans Peer Gynt-tegnserieroman.

Du skal være nærmest blind eller svært ignorant for ikke å få med deg Peer Gynts tilstedeværelse på Eldorado bokhandel og kvartalet rundt. I bokhandelen henger det kanskje hundre meter med bannere og plakater med illustrasjoner fra boken. Over Torggata utenfor henger det et mylder av Gynt-flagg, som om det var ventet et klassisk spansk hesteveddeløp gjennom gatene.

Alt dette på grunn av David Z. Mairowitz og illustratør Geir Moens tegnede Peer Gynt-historie og en bokhandlers entusiasme. Boken har fått strålende anmeldelser og nytt opplag er allerede på vei.

 

Uten scenens begrensninger

Hva gjør Peer Gynt til godt tegneserieroman-materiale?

–Det er nesten overraskende at Ibsen ikke valgte tegneseriemediet i utgangspunktet, sier forlegger Alexander Leborg i Minuskel. –Mens man i sceneversjonene bare får et referat fra bukkerittet, for eksempel, har Geir kunnet meske seg med spektakulære actionbilder fra den norske fjellheimen. Tegneren trenger ikke å forholde seg til teaterscenens fysiske begrensninger – ørkenscenene er i ørkenen, havet er havet. Når Peer ser for seg sitt keiserdømme, Gyntiana, ruver han fysisk over en metropol i et bilde som gir meg assosiasjoner til King Kong. Storslått på alle måter.

 

Gynt B

 

Signert Moen?

Og alt dette kan du beskue hvis du tar turen innom Eldorado i Oslo. Bokhandelen har fått laget plakater i gigantformat – opptil fire meters bredde – som representerer utdrag fra alle de viktige scenene i stykket.

–Det er særlig Geir Moens tegninger som får velfortjent skryt av anmelderne, sier Alexander Leborg.

Lørdag var Geir Moen til stede på Eldorado og signerte bøker – for andre gang.

 

Gynt A

 

Unik eksponering

Hvordan kom Eldorado-utstillingen i stand?

–Da jeg var innom Eldorado for å levere bøker, støtte jeg på Christian Skrede, sjefen, som umiddelbart brøt ut at han ville lage en Peer Gynt-utstilling. Vi satte i gang med å velge ut materiale til plakater og flagg i Torggata. Så å si hele bokhandelen er nå prydet av Peer Gynt-tegninger, og Minuskel har opplevd en eksponering vi aldri har sett maken til. Det er nesten vanskelig å oppdage andre bøker i butikken. Og dessuten har Geirs bilder tålt storformatet utmerket. Det er fint å kunne studere tekstur og detaljer i plakatene.

 

Gynt G

 

–Imponert over Eldorado

–Jeg er imponert over Eldorados vilje til å satse på bøker litt utenfor det åpenbare bestselgersegmentet, sier Alexander Leborg. –Det er mye snakk om bestselgerfokuset i bokhandelen, først og fremst i de store kjedene, og som andre forleggere ser jeg med bekymring på denne utviklingen. Desto hyggeligere er det å oppleve en så genuin entusiasme som den vi har møtt på Eldorado. Dersom den fysiske bokhandelen skal overleve, må de som driver den evne å skape entusiasme på stedet. Som bokkjøpere må vi ha en grunn til å oppsøke butikken. Her er det mange som kan lære noe av Christian og de andre hos Eldorado.