Tanum-stipend til Bergljot K. Nordal

– Ei gledeleg og motiverande overrasking, sier Bergljot K. Nordal, mottager av Tanums kvinnestipend.

Tanums kvinnestipend er tildelt Bergljot K. Nordal. Stipendet tildeles en kvinnelig forfatter i begynnelsen av sin litterære karriere. Stipendet er på 50 000 kr.

– Det var ei gledeleg og motiverande overrasking.  Tanums kvinnestipend gir meg ein pust i bakken og det gir ein motivasjon til å gyve laus på neste prosjekt, sier Bergljot K. Nordal.

 

Drømmer om å miste alt

Bergljot K. Nordal (f. 1976) debuterte med romanen Magda i 2009, der hun i en lavmælt tone gir et portrett av den aldrende enken Magda. I oppfølgeren Ruts bok (2012), er det Magdas venninne Rut som står i fokus. I årets roman, Det ingen har fortalt deg, møter vi Karoline som har alt, en forfatterkarriere, en kjærlig mann og to barn, men som likevel drømmer om å miste alt og begynne på nytt.

 

Ensomheten og rikdommen

«Bergljot Nordal skriver tilsynelatende enkelt og tilforlatelig, men samtidig med en åpning mot usagte og usette lag i tilværelsen. Gjennom disse tre romanene har hun maktet å gi liv til tre ulike kvinneskikkelser, som på hver sine måter opptrer i spenningsfeltet mellom frihet og forpliktelse, selvrealisering og oppofrelse,» skriver juryen blant annet i sin begrunnelse. «Tanken om et annet liv, en annen tilværelse, løftes fram i Nordals prosa, der fortid og nåtid, indre monologer og ytre dialoger går sammen på overraskende og tankevekkende måter. Nordal skriver fram ensomheten, men også rikdommen som ligger i denne tankeflukten. Det er derfor grunn til å se fram til flere utgivelser i årene som kommer»

Hanne Ørstavik, Merethe Lindstrøm og Gunnhild Øyehaug er blant tidligere stipendmottakere. Det er Det litterære Råd i Forfatterforeningen som utnevner mottakeren av stipendet.

 

 

 (Foto: Bergljot K. Nordal / selvportrett)